10 motive pentru care aveti prea multe haine
In aproape zece ani de cand fac stilism personal, nu s-a intamplat niciodata sa intalnesc o femeie care sa imi spuna: „Vreau un munte de haine! Visez sa fiu ingropata de un morman de bluze, rochii si fuste! Sa cada dulapul peste mine!” Niciodata. Never ever.
De fapt, de fiecare data femeile imi impartasesc opusul acestei dorinte: doresc sa isi simplifice garderoba. Sa aiba haine mai putine, dar toate purtabile si purtate. Si, desi exista femei care simt o satisfactie si o bucurie din acumularea de haine, majoritatea se bucura de purtarea lor – nu de colectionarea lor!
Va suna cunoscut? Traiti o senzatie de frustrare, debusolare, nemultumire, plictiseala sau iritare cand deschideti usile dulapului? Ati ajuns in situatia in care purtati doar cateva din multele haine din dulap, rulati aceleasi tinute over and over again, ca pe un refren care se repeta la nesfarsit, dar cele dintre ele mai multe raman agatate, degeaba, in dulap?
Aveti idee de ce aveti atat de multe haine? Mai bine spus, prea multe haine…? Am facut o posibila lista de 10 motive, as fi curioasa sa imi spuneti ce alte motive adaugati voi.
1. Va place la nebunie sa faceti shopping
Am inceput cu cel mai evident motiv. Va place sa pierdeti timpul prin magazine, sa va fataiti in cabina de proba, sa creati tot felul de tinute. Problema este ca dulapul ajunge sa fie prea plin comparativ cu cate zile sunt intr-o saptamana, intr-o luna, intr-un an. Ati vrea sa purtati toate hainele, dar nu aveti cand! In mod rational, singura chestie care ar putea pune punct acestui comportament este spatiul fizic al dulapului. La un moment dat, chiar nu veti mai avea loc pentru haine noi.
Nu am sa va dau acum lectii de viata si nici instrumente pentru cum va puteti opri din shopping (desi omg, ce de exercitii v-as da si cum v-as disciplina!), dar va recomand ca periodic sa faceti o triere a garderobei. Pastrati doar piesele sau tinutele preferate. Restul impachetati-le, donati-le, oferiti-le unor prietene, ardeti-le, modificati-le.
2. Le pastrati, pentru ca „nu se stie niciodata”
This is a biggie. Ati purtat o haina, la un moment dat, cu ani in urma. Nu sunteti nici macar sigure ca v-a placut sau ca va venea de minune. Dar, stai, daca revine moda respectiva? (slabe sanse…) Daca slabiti suficient si intrati din nou in ea? (fiti serioase…) Sau daca gasiti o tinuta la care sa o asortati? (really??) Nu, daca nu ati putut face atunci o tinuta ca la carte, daca nu ati mai purtat haina respectiva cel putin de 5 ori in anul care a trecut, daca aveti haina cu pricina in dulap din liceu (sau de la nunta, sau de la primul job), e timpul sa o scoateti din dulap. Cu atat mai mult cu cat sigur nu vorbim de o piesa vintage pretioasa sau de una de designer, unicat si mega-luxoasa!
Asadar, eliminati de urgenta haina respectiva din garderoba. Daca inca aveti rezerve legate de cat de bine/ prost va sta sau de cat de moderna/ demodata e, cereti un sfat. Hainele din dulap trebuie purtate toate, pentru ca dulapul nu ar trebui sa fie nici muzeu, nici cavou, nici expozitie.
3. Le-ati primit cadou, „nu se face” sa scapati de ele
De la mama, matusa, sora, prietena cea mai buna… Le-ati acceptat si au venit pe gratis, dar in acest caz nu doar gestul conteaza. Pentru ca o astfel de haina sa ocupe spatiu in dulapul vostru si nu al altcuiva, ea trebuie sa indeplineasca niste criterii: sa o puteti asorta usor, sa fie marimea si masura potrivita, sa fie o culoare compatibila cu infatisarea voastra, sa fie pe gustul si stilul vostru, sa fie genul pe care l-ati fi ales si voi insiva. Altfel, nu o veti purta niciodata sau, in cazul in care o veti purta din obligatie, va veti simti ca in copilarie, cand inghiteati albastru de metil.
Nu, nu trebuie pastrate nici macar pe post de „haine de casa”. De ce ati vrea sa fiti urat imbracate in casa? Sau credeti ca „el” nu observa? Iar daca nu exista un „el” langa voi, asta vreti observati in oglinda – o femeie neglijenta, in haine sterse, lalai sau demodate?
Acceptati cu gratie hainele primite cadou, explicati cu tact de ce nu le veti purta si apoi faceti-le vant urgent. Nu ma intereseaza unde.
4. Au costat o groaza de bani, e ca si cum „ati arunca cu banii pe fereastra”
Regretele nu au nici un sens. O data cheltuiti, banii nu se mai intorc si, la fel ca orice alte cheltuieli, cele facute pe imbracaminte trebuie amortizate. Indiferent cum ati vrea sa abordati problema si oricat de putin ar fi costat, o haina nepurtata inseamna o pierdere de bani. Retrospectiv, asta inseamna ca ar fi trebuit sa stiti la momentul achizitiei daca aveti cu ce sa o asortezi, cand si de cate ori intentionati sa o purtati, daca vi se potriveste sau nu.
Asadar, daca ati realizat ca nu vi se potriveste sau nu aveti ce face cu ea, renuntati la acea haina. Altcineva se va bucura de ea, iar voi puteti trece cheltuiala in dreptul invataturilor de minte.
5. Marimea e de vina, pentru ca „greutatea fluctueaza”
Welcome to the club, cum s-ar spune… Ridicati mana acelea dintre voi care aveti in dulap mai mult de 2 marimi diferite la haine. Va garantez ca 99% dintre femei sunt in aceeasi situatie. E in regula, nu e o tragedie. Ce nu e in regula, insa, e sa pastrati TOATE marimile in dulap: cele de pe vremea cand erati in studentie si incapeati intr-un jeans XS, pana la cele din timpul celei de-a doua sarcini, cand ati atins suta de kilograme.
Pastrati in dulap doar marimile care vi se potrivesc acum, in momentul de fata, give or take o marime. Cu alte cuvinte daca sunteti un 40, puteti pastra 38 si 42, dar nu de la 34 la 50. In acest caz, speranta ar fi trebuit sa moara in 1 ianuarie, cand presupun ca v-ati propus sa slabiti 25 de kilograme. (Intre noi fie vorba, daca pana acum nu s-a intamplat mare lucru pe cantar, aveti la dispozitie doar doua variante: ori va puneti serios pe treaba, decideti ce vreti sa faceti cu silueta si sanatatea voastra, ori nu va mai auto-amagiti si nu va mai vaicariti. Get serious and adult about it. Serios.)
Pastrati in dulap doar hainele pe care stiti ca le veti folosi in mod curent, frecvent. Orice altceva poate sta intr-un alt dulap sau impachetat (intr-un geamantan, o cutie, un sac) pana la alte ordine.
Urmatoarele 5 motive le puteti citi maine, dar pana atunci spuneti-mi: v-ati regasit in vreunul dintre scenariile de mai sus? De ce alte motive gresite de pastrare ale hainelor va faceti vinovate?
PS: nu uitati ca saptamana asta puteti participa la concursul organizat impreuna cu Books Express, premiul-cadou este un superb album cu reproduceri a aproape 300 de esarfe Hermes si plin de informatii despre istoria casei de moda, inspiratia in procesul de creatie al desenelor, tehnicile ultra-meticuloase de pictare a matasii
Fotografii: pinterest.com
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
uffffff….de punctul 2 ma fac vinovata. am eliminat multe din lucrurile respective, dar parca tot mai am cateva la care nu imi vine sa renunt. am pastrat 2 costume pentru interviurile de job (unul de vara si unul de iarna), dar parca tot am dubii in legatura cu ele, caci nu ma simt confortabil in ele, asa ca de ce m-as baga intr-o situatie deja stresanta, imbracata intr-un outfit care doar imi adauga stress. soooooo, should i let go? 🙂
Draga mea Teo, raspunsul scurt este „da” 🙂 Tinuta de interviu nu inseamna obligatoriu costum, presupune doar o varianta business sau business casual (adica poate fi un sacou peste o rochie, sau o combinatie de sacou si fusta/ pantaloni in culori diferite, dar pentru acelasi anotimp). Pam-pam, dilema rezolvata!
Am fost vinovata de punctul 5: am pastrat haine mult prea mici, de pe vremea liceului. Cu multa vointa am reusit sa ajung la greutatea de atunci si surpriza: hainele mai noi erau mult prea mari, hainele vechi erau demodate. Concluzia e ca le pastrasem degeaba pentru ca oricum nu le-am mai imbracat. Singura lor utilitate a fost ca le-am folosit pe post de etalon, motivatie in dieta…
Ceau!
Of, mare problema!
Desi am facut de cateva ori o triere drastica prin dulapuri, nu stiu cum se face ca tot nu reusesc sa pastrez doar haine pe care sa le port. Am cateva tinute pe care le rulez intruna si inca un munte de haine pe care doar le mut periodic de pe un raft pe altul, dintr-un dulap in altul, si tot asa…
Multe dintre ele sunt haine pe care le-am cumparat pentru ca mi-au placut fooaaaarte mult, de obicei datorita texturii sau culorilor, dar n-am putut stabili o relatie serioasa din cauza nepotrivirii de caracter. Intre timp moda s-a schimbat de vreo cateva ori, dar ele tot acolo sunt. Poate-poate, vreodata…
In afara de astea, mai sunt si o multime de piese basic care se repeta, sau, aproape: maieute, tricoute, cardigane, camasute. imi pare rau sa le arunc fiindca sunt …. utile, nu? nu stii niciodata…
Cred ca problema mea este ca cumpar haine separat si nu le gandesc in contextul unei tinute.
Dar sa stii ca acum dupa ce am citit articolul tau, mi-am programat pentru deseara o batalie decisiva cu dulapul meu! Daca nici acum nu-l pun la punct, sunt o bleaga!
Multumesc pentru impuls!
Prea putin spre deloc ma regasesc in cele 5 motive.
6. Am o varsta.
Si pur si simplu, oricat de putine haine ai cumpara an de an, daca ele sunt de calitate, frumoase, dincolo de mode si tendinte si m-ai mai ales daca le-ai ingrijit, ajungi sa le ai.
7. Este o vreme pentru fiecare
S-ar putea ca intr-o vara sa te regasesti in rochii lungi, intr-alta vara in pantaloni inflorati, iar in alta in rochii midi. Ai mai multe haine decat ai purta intr-o vara, dar nucleul e de fiecare data altul. Caci vreme este pantaloni si vreme pentru rochii. Caci vreme este sa te simti androgina si vreme sa te simti feminina.
Ce frumos a spus Alice! la asta ma gandeam si eu. Eu mi-am mentinut greutatea in ultimii 10-12 ani, am anumite haine de calitate, si chiar s-au pastrat foarte bine, in ciuda faptului ca le-am tot purtat… Mi-au fost dragi si inca imi mai sunt.
Si da, si eu am perioade in care ma simt feminina in pantaloni de in si camasi albe, perioade in care ma simt feminina in rochii lungi, perioade in care ma simt feminina in rochii scurte-midi si pantaloni scurti…
Articolele tale imi sunt foarte utile, m-au ajutat sa-mi fac o oarecare ordine si disciplina in dulap, sa renunt la o multime de haine, sa-mi cumpar altele care sa le puna si mai bine in valoare pe cele pe care le-am pastrat… mai am de luptat, de triat, de analizat, dar sunt pe calea cea buna. Iti multumesc pentru toate articolele de calitate pe care ni le oferi!
Mai exista si alte variante de ajungi sa ai dulapul plin. Exemplul meu – activitati diverse. Baschet, bicicleta, alergat, sunt inginer – deci santier, dar lucrez totusi la birou si lista continua. Am adidasi de alergat, ghete de baschet, tenesi pentru bicla, ghete de munte pentru doua sezoane, ghetele cu bot tare pentru santier, apoi cele de zi cu zi pentru birou – balerini, sandale, pantofi. Bineinteles ca incaltamintea este completata cu hainele aferente pentru cele descrise. Asa ca desi ma limitez cat pot, tot ai nevoie de geaca de vant/ploaie si polar la munte, de tricouri la baschet si asa mai departe.
Ce parere aveti de cazul meu?
Claudia, „cazul” tau e in limitele normalului 🙂 Ai multe activitati din categoria „sport/ outdoors”, asa ca e normal sa ai o parte din garderoba dedicata lor, proportional cu timpul alocat. Pe de alta parte, imi imaginez (sper!) ca, chiar daca incaltamintea e obligatoriu diferita, nu ai un colant special pentru bicicleta, altul pentru running/ jogging, un al treilea pentru baschet! Asa ca relaxeaza-te – si deocamdata doar pune deoparte polarul/ hanoracul gros de munte deoparte, pana la prima excursie 🙂 Ah, si un PS: tine la birou o mini-garderoba de urgenta – un sacou bleumarin, o pereche simpla de pantofi de toc si o mini-trusa de machiaj.
Buna Irina,
Motivul pentru care am ajuns sa am un dulap (intreg, imens) de haine pe care nu le port aproape niciodata este urmatorul: le-am cumparat pentru ca m-au facut sa visez la un stil de viata pe care eu de fapt nu il am si doamne, cat mi-as dori!
Si astfel, in dulapul meu-muzeu au ajuns sa stea de ani buni, nepurtate, urmatoarele: rochii lungi din matase naturala, extrem de scumpe, pentru care nu s-au ivit ocazii suficient de glamour pentru a le purta, camasi prea fine pentru a fi agatate in mobilierul de la birou, blanuri naturale pe care mi-e mila sa le duc in locuri pline de fum, pulovere din cel mai fin casmir pe care mi-e teama sa le spal, pantofii stiletto perfecti pe care nu as putea rezista 10 ore la birou, bijuterii masive, de designer, care ar parea deplasate la o banala plimbare in oras, haine in culori prea stralucitoare pentru a le purta nemachiata si incercanata cum sunt aproape in fiecare zi si lista ar putea continua.
Pe scurt, nu am ocaziile necesare pentru a da valoare hainelor cumparate si nici nu vreau sa le irosesc. Insa de fiecare data cand deschid dulapul, am impresia ca o lume de vis imi apare in fata si nici in ruptul capului nu as putea renunta la vreuna din piese.
postul asta a picat la fix. Ieri tocmai am făcut curat în dulap fiindca aveam prea multe haine. Le-am triat la sange şi mâine îmi propun să le mai triez încă o dată. Culmea e că m-am regăsit în toate cele 5 motive enunţate de tine. ataşamentul ăsta emoţional ne omoară uneori. am păstrat haine din liceu, facultate. eh, gata, de data asta am renunţat la ele.ma simt tare mândră 😀
Un articol foarte bun pentru prietena mea care poarte cel mult 20% din tot arsenalul de haine pe care il are si pe care tot incerc sa-l desfiintez cumva. O mai pun sa faca curat uneori si atunci mai scapam de niste haine, dar nu stiu cum se face ca apar altele in schimb.