10 motive pentru care aveti prea multe haine (II)

Ieri am detaliat 5 dintre posibilele motive care au dus la dulapuri aglomerate si supraincarcate. Astazi, alte 5 justificari ale femeilor.

10 motive pentru care ai prea multe haine (II)

6. Va agatati de trecut

Aveti in dulap haine din 1995. Sau din 1987. De la un job anterior, unde „uniforma” consta in taioare ireprosabil croite si camasi impecabil calcate. Dintr-o viata anterioara, cand mergeati prin cluburi, la diverse petreceri cu pretentii si calatoreati mai mereu.

Daca va incadrati in aceasta categorie, e momentul sa va verificati realitate, sa derulati cu ochii deschisi filmul vietii voastre actuale. Verificati daca anumite activitati si-au pierdut prioritatea din viata voastra sau daca au disparut total. Stiu ca ma repet, dar asta e: viata si garderoba trebuie sincronizate. Nu are rost sa tineti in dulap (sau, din acelasi motiv, sa va cumparati) zece rochii de seara si 8 topuri cu paiete, daca singura seara speciala din ultimul an a fost o cina la un restaurant rustic. In mod similar: nu tineti in dulap costume si taioare de acum cativa ani, daca jobul vostru implica doar munca de acasa sau daca tinuta business recomandata se rezuma la „curat si calcat”.

7. E o piesa clasica

Este adevarat, anumite stiluri si croieli par sa detina acea calitate greu de definit, care lasa iluzia ca hainele respective sunt imune la trecerea timpului. Dar in aceasta categorie se incadreaza mult mai putine haine si accesorii decat v-ati putea imagina. Daca stau sa ma gandesc bine, cu exceptia unor esarfe, a unui model simplu de rochie pana la genunchi, a unei fuste clos, poate a unei jachete Chanel, absolut toate celelalte se demodeaza. Chiar si o camasa alba, chiar si o pereche de pantaloni lungi negri, chiar si o pereche de jeansi… Mai ales sacourile, pantalonii, incaltamintea, gentile.

10 motive pentru care ai prea multe haine (II)

Pe masura ce anii trec, sacourile se scurteaza sau se lungesc, devin mai cambrate sau mai drepte, pantalonilor si jeansilor li se modifica inaltimea taliei sau largimea cracului, fustelor li se muta lungimea tivului, camasilor li se schimba tipul de ajustare si inaltimea gulerului, pantofilor li se metamorfozeaza tocul sau bombeul… Rolul meu este sa va invit si sa va invat sa aveti grija de haine, pentru ca sa le purtati cat mai mult timp posibil – dar nu la nesfarsit, nu pana se demodeaza!

8. Sunteti victima unui alt fel de „peer pressure”: cumparaturile cu o prietena

This is a tricky one. Exista o linie foarte fina intre sfaturile utile si generoase ale celei mai bune prietene sau recomandarile unei vanzatoare capabile si prietenoase, si a va simti fortate, obligate, constranse sa cumparati o haina care nu va place. Si ca sa fiu clara: constrangerea respeciva nu trebuie sa fie neaparat verbala, poate sa apara ca urmare a simplului fapt ca va vedeti prietena cumparand si nu vreti sa va lasati mai prejos.

In aceasta situatie nu pot decat sa subliniez evidentul: nu va cumparati si nu probati aceleasi haine pe care le probeaza prietena. Nu, nu e „fun”, e pierdere de timp – mai ales daca de la inceput alegeti sa probati o haina care va lasa indiferenta. Cateva lucruri trebuie sa va fie clare, daca ajungeti des in acest context: voi doua nu aveti aceeasi silueta, nu aveti gusturi identice, nu traiti vieti siameze. Diferentiati-va. Respectati-va si onorati-va propriile personalitati. Nu va simtiti obligate sa faceti pe plac celorlalti. By the way, cine plateste acele haine si cine munceste pentru banii cheltuiti? Ei bine, stiti raspunsul.

9. Cautati piesa perfecta

I kid you not, am facut la un moment dat o triere de garderoba unei femei care avea 48 de camasi albe. Din cele 48, purta 3 sau 4. De ce atatea? Pentru ca ii spusese ei o alta stilista (nu dau nume) ca fiecare femeie trebuie sa detina neaparat o camasa alba in garderoba. Ei bine, doamna cu pricina isi facuse o misiune personala din a gasi „camasa alba perfecta”. Dificil obiectiv: continua sa cumpere camasi albe – adevarat, relativ diferite unele de celelalte – , in speranta ca o va intalni, intr-o zi, pe EA.

Solutia? I-am spus sa se opreasca din cumparat camasi albe. Daca vreunele dintre voi se gasesc in aceasta situatie – fie ca e vorba de jeansii perfecti, de rochia neagra perfecta, de perechea de stiletto perfecti, de orice haina careia ii atasati atributul „perfect” -, recomandarea mea este sa va pastrati banii pana cand dati peste haina sau accesoriul care va face inima sa palpite mai repede, va pune un zambet pe fata, va face mainile sa transpire putin de nerabdare. In caz contrar, orientati-va catre altceva sau, si mai bine, vizitati un atelier de croitorie/ design si faceti-va un model pe comanda. Ce credeti ca rezolvati cu 48 de camasi albe mediocre?

10 motive pentru care ai prea multe haine (II)

10. Nu va puteti desparti de ele

Asta e cel mai serios si greu dintre motive. Pentru ca e profund. S-ar putea sa fie vorba de o combinatie a tuturor celoralte 9 motive, sau de ceva realmente personal: poate sunteti mezina familiei si multa vreme ati purtat hainele fratilor/ surorilor mai mari, iar cele cumparate noi, de voi insiva, sunt suma unor emotii; poate v-ati atasat de ele pentru ca reprezinta evolutia voastra, arhiva vietii voastre de pana acum; poate traiti cu impresia ca garderoba este singurul aspect al vietii voastre pe care il puteti controla si detine, daca ati trecut prin perioade in care ati pierdut oameni dragi, daca v-ati mutat de multe ori sau daca viata v-a fost recent schimbata radical.

Si cu toate astea, repet sau parafrazez: cu cat pastrati mai multe lucruri din trecut, cu atat trecutul va tine pe loc. Fara sa devin siropoasa, va pot spune insa ca, daca va regasiti in vreunul din motivele serioase de mai sus, e bine sa stiti ca oamenii, locurile, experientele din trecut continua sa traiasca in voi. Nu aveti nevoie de un munte de haine care sa va aduca aminte de asta.

Inchei aici lista celor 10 posibile motive pentru care aveti prea multe haine. Dar nu inainte de a va mai spune ceva. „Coplesita” este senzatia pe care o traiti in fata unei garderobe care a luat-o razna, aceasta emotie este de fapt cea care va impiedica sa faceti ceva. Inchideti usile dulapului si hainele devin „out of sight, out of mind”… pana cand le deschideti din nou, a doua zi dimineata. Si retraiti acelasi stres. E frustrant, ceea ce face ca, pe termen lung, experienta construirii unei tinute armonioase sa nu mai fie asociata unei bucurii sau placeri.

Daca v-ati regasit in vreunul din cele 10 motive enumerate de mine, dati-va putin timp de gandire astazi, dupa ce imi cititi articolul. Aveti de gand sa faceti ceva pana la finalul saptamanii? Vorba unei femei dragi mie, care este efortul minim pe care sunteti dispuse sa il faceti, ca sa iesiti din acest cerc vicios? Imi spuneti si mie ce pas sa propuneti sa faceti?

Va tin pumnii si nu uitati de concursul cu albumul despre esarfele Hermes 🙂

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    tangential ma regasesc si la 9, dar nu in vreo cautare de o piesa perfecta, ci mai rau! :)))) am tendinta de a cumpara aproximativ acelasi lucru – de exemplu, doua rochii cu aproape acelasi imprimeu floral, dar cu doua croieli diferite….aaaaaaa, si niste t-shirt-uri pe care le ador si le am in dublu exemplar 🙂 piesele oarecum basic (camasa alba, t-shirt alb, pantaloni negri, pantaloni diverse nuante de bej) am sigur 3-4 itemuri care au aproximativ aceeasi croiala care ma avantajeaza.
    eu mi-am „scuzat” aceasta tendinta de a alege oarecum la fel, prin faptul ca stiu foarte clar ce mi se potriveste, ca eu chiar port hainele respective prin rotatie, ca se potrivesc cu restul de lucruri din garderoba (ha ha!) si am un stil destul de bine defint. of course, ca probez si cumpar si culori, croieli si imprimeuri noi.
    daaaaaaar, acesta tendinta de a alege la fel conduce la suprapopularea garderobei 🙁 am remarcat cu stupoare ca am 8 sacouri negre, in conditiile in care mie nu imi place sa port negru. am donat deja 2 si mai vedem la urmatoarea triere ce mai rezulta 😛 articolele tale au fost super utile in a constientiza ce se intampla prin acea zona crepusculara denumita dulap :))) asa ca multumesc mult pentru contributie

  2. 2
    Liana says:

    Teodora, eu am o problema din aceeasi categorie: cumpar o piesa, ca-i haina, sau pantof. Ma amorezez de ea, imi place rau de tot. Se uzeaza de la purtare. Regret ca n-am luat doua :-)). Dar, cum-necum, nu ajung sa cumpar niciodata doua piese la fel. Poate si pentru ca amorezarea se produce dupa ce o cumpar.
    Cu nr 9 am si eu probleme, am cautat (inca mai caut, dar cu discernamant :P) o pereche de blugi cu anume croiala. Am cumparat cateva, toate dovedindu-se ok, le (mai) port, dar nu sunt EXACT ceea ce cautam, darn! Totusi, m-am oprit. Aproape ca nici nu mai probez, pentru ca esecul imi produce o ditai frustrarea :-)).

  3. 3
    Lilian says:

    Oh,da, in principal in agatatul de trecut ma regasesc atat de bine. Si atat de mult. Pentru ca la mine in dulapuri nu sunt haine de acum doar 5 ani in urma. Ci si piese de imbracaminte de ale mamei mele, de acum 20 de ani. Dar sunt asa de frumoase si niste croieli atat de fine incat nu pot sa renunt la ele.

  4. 4
    Sandra says:

    Doua articole foarte utile procesului de disciplinare a garderobei. Recunosc ca ma regaseam in cateva din aceste situatii inainte sa vin la cursurile tale. In primul rand in situatia 1, cand vedeam ceva care imi placea si cumparam piesa fara sa ma gandesc daca se potriveste cu altceva din dulapul meu. Si apoi incercam sa cumpar o alta piesa care sa se asorteze, pe care nu o gaseam niciodata, asa ca prima zacea pur si simplu in garderoba. Apoi in punctul 7, pentru ca mult timp am fost convinsa ca stilul clasic mi se potriveste cel mai bine. Si in punctul 2, pentru ca, asa cum ai spus, nu se stie niciodata. In prezent, inca nu am reusit sa depasesc de tot punctul 2, dar vreau sa cred ca am trecut de celelalte doua. Am inteles ca trebuie sa imi stabilesc niste tinute, si apoi sa imi cumpar haine care sa le completeze si ma tin de lucrul asta. Si sper ca am reusit cat de cat sa trec si de etapa clasica si am inceput sa port haine mai „la moda”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.