M-am decis sa fac sport. Cu ce ma imbrac la sala?
Incep cu doua confesiuni.
Sunt, de felul meu, comoda si lenesa. Ca o pisica. Lasata de capul meu, probabil mi-as petrece zilele invelita in cea mai pufoasa patura sau intr-un chaisse-longue, facand… nimic.
DAR de cateva luni fac sport. Antrenament intens, programat, cu transpirat si efort adevarat. Sigur ca, la fel ca multe femei, il fac pentru a deveni o „perfecta clepsidra”. Insa e mai mult decat dorinta de a-mi modela corpul. Sportul a devenit barometrul meu pentru ambitie, tenacitate, perseverenta. Nu, nu cred ca imi voi face prea curand un selfie la sala. Si nu, nici nu sunt machiata cand fac sport. Nu ma intereseaza sa fiu „draguta”, ma intereseaza sa devin atleta pentru o ora sau trei: ma duc sa nadusesc, sa ma inrosesc de efort, sa ma doara muschii.
Anyway, povestea de azi nu e despre mine, dar e despre sport. Mai precis, despre cum se imbraca femeile cand fac sport.
Ideea articolului mi-a venit, evident, in vestiar, iar apoi documentandu-ma (vizual) pentru acest post. Mi-am dat seama ca exista o diferenta uriasa intre fotografiile online cu tinute pentru fitness (corpuri perfect tonifiate si usor bronzate, colanti in culori neon sau animal print, micro-shorts, bustiere si decoltee apetisante) si realitatea unei sali de sport.
Bun, ma gandesc eu, totusi trebuie sa existe ceva, o solutie de compromis intre acele imagini ale perfectiunii fizice si tricourile lalai ale disperarii! Trebuie sa existe niste variante de tinute, in care o femeie sa arate bine si sa se simta bine cand face sport – fara sa aiba sentimentul ca este expusa, fara sa se simta complexata sau neglijenta…
Am observat ca, atunci cand iau sportul in serios, femeile nu sunt preocupate de tendinte: care e ultimul tip de incaltaminte atletica? Se poarta colantii cu imprimeuri digitale? Oare verifica cineva ce brand am pe tricou? Prosopul, sticla de apa, ceasul-cronometru si un iPod sunt singurele accesorii lor – eventual, poate o bentita sau agrafe pentru par. Confortul primeaza – iar vestimentatia lor de sport este functionala, in culori simple sau cu o pata de culoare, din fibre care absorb transpiratia. O pereche de pantaloni sau colanti negri, un maieu simplu sau purtat peste o bustiera colorata, eventual un hanorac colorat. That’s it.
Pe de alta parte, multe femei se imbraca pentru a fi invizibile, total neinspirat. Motivele pot fi multe si extrem de personale, dar intre toate exista unul comun. Spuneti-mi voi daca am dreptate sau gresesc: femeile care nu au incredere ca eforturile lor de la sala vor avea rezultate palpabile, la fel si cele care au obosit sa lupte cu corpul lor, traiesc cu certitudinea ca nu merita sa investeasca in hainele pe care le poarta cand fac sport. „La ce bun, cand stiu ce dezastru vad in oglinda?” sau „Tot le transpir, tot nu se vede, ce rost are sa cheltui pe asa ceva?”…
Well, eu cred ca e momentul ca femeile astea sa fie incurajate. O haina de sport bine aleasa conteaza. Iti poate contura talia (atata cat e!), iti sublinia decolteul, iti vei vedea profilul posteriorului rotunjindu-se cand faci fandari si genuflexiuni, iti descopera umerii si bratele pe care le vezi muncind din greu…
Cred sincer – pentru ca vorbesc din experienta – ca in cazul sportului, fizicul, vizualul si mentalul sunt incredibil de strans legate. Cu cat iti vezi corpul stralucind de transpiratie, cu atat te auto-motivezi, iti spui ca poti si ajungi sa vrei sa faci mai mult. Cu cat esti mai acoperita, cu atat mai putin te uiti la tine…
Revenind la tema mea, am o foarte scurta lista cu ce NU ar trebui sa purtati la sala.
#1 Sutienul vostru obisnuit
Nu numai ca nu va sustine bustul si muschii asa cum trebuie, dar transpiratia abundenta si miscarile viguroase il vor deforma, il vor face sa isi piarda elasticitatea si culoarea.
Purtati un sutien special construit pentru sport. Sunt comode iar experienta unei ore de sport (mai ales in cazul femeilor cu bust generos, de la cupa D in sus) va fi substantial imbunatatita. Puteti gasi sutiene-bustiera bune la multe branduri: Nike si Adidas, dar si in H&M, iar Marks&Spencer au unele absolut excelente!
#2 Tricouri din bumbac, pentru uz comun (de strada)
Doua dintre motivele pentru care nu va recomand tricouri largi din bumbac nu au legatura cu stilul: bumbacul absoarbe transpiratia si va veti petrece intreaga ora dezlipindu-va un tricou umed de corp; daca tricoul este larg sau lalau, poate interveni in fluiditatea miscarilor sau iti poate expune anumite parti ale corpului (in timp ce faci o flotare-placa, cand te apleci samd)
Investiti in 2-3 tricouri ajustate (nu ultra-mulate), din fibre care absorb si elimina activ transpiratia. Gasiti zeci de modele la Decathlon, la niste preturi decente.
#3 Accesorii si bijuterii zanganitoare
N-am spus „toate bijuteriile”. O verigheta sau un inel, o pereche de cercei sunt in regula, nu vor deveni niciodata un pericol. Insa va recomand sa lasati in vestiar cercei lungi, orice fel de colier sau lant si orice fel de bratara metalica. Daca sunteti fane Lance Armstrong si purtati o bratara din plastic su „Live Strong”, mai treaca-mearga…
Pe lista de recomandari pentru sport voi trece urmatoarele…
#1 O pereche de pantaloni sau colanti in care sa va simtiti bine.
Unele femei prefera colantii, lungi sau trei-sferturi. Altele se simt mai comod intr-o pereche de pantaloni mai lejeri, cum sunt cei pentru yoga (putin evazati, cu un elastic bland in talie). Mai sunt si cele care poarta pantaloni scurti de jogging, eventual peste o pereche de colanti. It’s up to you, variantele nu sunt prea multe.
#2 Un top bine construit
Poate fi un maieu pe langa corp cu bretele subtiri sau mai late, care acopera putin umarul. Sau un maieu mai larg si adanc rascroit in lateral, purtat peste o bustiera colorata, iar cele doua piese pot avea tipuri diferite de bretele (in X, in T…). Exista varianta unui tricou cu maneci lungi si decolteu barcuta, dar bine strans de-a latul bazinului.
#3 Un hanorac sau o jacheta
Un hanorac clasic, cu sau fara buzunare, cu sau fara fermoar. Un pulover din bumbac, cu buzunare si/ sau cu un siret in partea de jos. Chiar o jacheta cu croiala bomber, dintr-un material bun. Colorate sau imprimate, cu paiete pentru cele cu spirit glam.
#4 Sosete din bumbac si incaltaminte adecvata sportului ales
Fara prea multe explicatii, nu toti adidasii sunt la fel. Cei pentru alergare difera de cei pentru fitness, tenisii nu sunt acelasi lucru cu baschetii, duritatea si aderenta talpii conteaza enorm samd.
Last but not least: luati cu voi la sala motivatia, creati-va un playlist monstruos de bun si, in fiecare minut, ganditi-va ca „locuiti” o masinarie perfecta iar crampele si transpiratia sunt premiul vostru „cu coronita”. Va tin pumnii, dar va si intreb: voi cum va imbracati cand faceti sport?
PS: am deschis oficial inscrierile pentru editia de februarie a Style Masterclass, va avea loc in 28 februarie – sunt disponibile doar 9 locuri. Hurry up, va puteti inscrie la inscrieri@imagematters.ro!
Fotografii: pinterest.com, zappos.com, decathlon.ro, macys.com
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Sala mea de sport este acasa, in sufragerie, dau drumul filmului si ii dau bice. Fac treaba asta, de 3-4 ori pe saptama, uneori chiar 5, de 7 luni incoace. Bebe mic, nu am cu cine sa il las, asa ca, sport acasa.
Cand am inceput aveam in plus vreo 7 kg. Ma imbracam cu ce prindeam in dulap, si asa nu ma vedea nimeni. Dar dupa ce am slabit si am inceput sa fiu multumita de corpul meu, am achizitionat echipament sportiv precum cel descris de tine in articol, bustiere si panataloni scurti. Cu cat mai dezbracata, cu atat imi place mai mult ce vad in oglinda. Si da, un echipament bun iti da o stare de bine.
cuuuuuuuum reusesti sa te mobilizezi atat de des? share your secret! 🙂
de fiecare date ma mobilizez pentru maxim 3 luni si dupa aceea renunt. autocaracterizarea facuta de irina ma descrie si pe mine: comoda si lenesa in ceea ce priveste sportul :))
Teo, cred ca fiecare are alt secret 🙂 Al meu a fost descoperirea a doua citate motivationale, folosite in niste campanii de advertising Nike, culmea! Ca sa vezi ce functioneaza…! Primul zicea „Yesterday you said tomorrow”. Al doilea: „Finish what you started”. La ele ma gandesc in zilele in care mi se face lene de sport…
uuuuuu…nice! felicitari! ce bine imi pare ca am intrebat caci mi-a rasarit o idee buna: rasfoit de citate motivationale! poate ceva face click si in sufletul meu. creierul meu e mai mult decat constient de toate motivele evidente si ascunse pentru care ar trebui sa facem sport si tot nimic. ma mult la partea cealalta, poate are mai mari sanse sa reactioneze 🙂
M-au motivat rezultatele. Arat la 30 de ani, mai bine decat am aratat in ultimii mei 15 ani cand faceam sport, dar sporadic.
Bravo, Irina! Te super sustin! Eu am inceput inca din ianuarie 2014 si acum experimentez cu tot felul de sporturi – de la yoga la crossfit. Orice faci o sa fie minunat, I’m sure 🙂 Te pup
Flavia, multumeesc! Eu am inceput in septembrie 2014 si parca la fiecare antrenament e din ce in ce mai bine. Te admir pentru crossfit! Unde te antrenezi? Ma tenteaza si pe mine, dar peste vreo un an, sa intru cum trebuie in forma :))
Oh, da, cata dreptate ai, Irina! 🙂 Acum 6 ani am inceput un regim personalizat de slabire care presupunea si activitate fizica. Pe masura ce slabeam, hainele mele pentru sala aratau altfel: mai mulate, mai colorate, mai scurte. De la tricourile lalai am trecut la maiouri pe corp care ma faceam sa ma simt mandra de cele 20 kg pe care le-am lasat in urma.
Eu am început să merg la sală de o lună, asta după ce am încercat în repetate rânduri și fără succes să fac sport acasă. Spre surprinderea mea, chiar îmi place și sunt de părere că un echipament comod și practic joacă un rol foarte important în atingerea obiectivelor. Sunt foarte utile cele două liste pe care le-ai alcătuit, însă aș mai veni și eu cu două sugestii.
Pe lista cu recomandări aș adăuga o pereche de mănuși de fitness, ca extra protecție la folosirea aparatelor, iar pe lista cu lucruri care nu ar trebui purtate la sală aș adăuga machiajul. Nu le înțeleg pe cele care poartă machiaj, dar poate îmi explică cineva ce se află în spatele acestei decizii.
Buna Irina, eu eram una din acele persoane care considera ca iti cumperi degeaba haine frumoase daca tot nu arati bine. Dar de la inceputul lunii Martie iau lectii de inot (eu sunt absolute beginner) pentru ca imi doresc foarte tare 1.sa invat sa inot si 2.sa ma simt bine in pielea mea. Am inceput sa investesc mai mult in costumele de baie si e adevarat ca acum ma simt mult mai confortabil si sunt mai motivata. Si ca sa fiu sincera, cand intru in bazin ultima mea grija e cum arat.
Iti citesc articolele cu religiozitate si ma bucur ca incerci inainte de toate sa ne faci sa fim mai putin critice cu noi si sa ne acceptam asa cum suntem.