Frumusetea frigului

As fi putut intitula acest articol: „Am testat pentru dumneavoastra: cum sa te congelezi, pe timp de vara, la Noblezza Beauty Clinique. Dar nu e de gluma, este o chestiune serioasa si se numeste crioterapie.

Urasc iarna si frigul. Ma calca pe nervi sa ma infofolesc in haine groase, mi-e groaza sa nu alunec si sa vad pe gheata, nu-mi place sa imi inghete nasul, urechile, degetele. Motive pentru care initial am fost reticenta la a incerca orice tratament in a carui descriere apar frig, soc termic, inghetare, -180 grade… Cu toate astea, intr-o foarte fierbinte zi de august, am testat 2 metode diferite de estetica corporala care necesitau temperaturi extrem de joase.

Pauza pentru o scurta lectie in medicina, terapie si estetica. Am descoperit de curand ca frigul se foloseste in mai multe domenii decat imi imaginam. Criosondele sunt folosite pe post de bisturiu in chirurgie; in dermatologie, zapada carbonica distruge dermatozele (negi, alunite); crioscleroza trateaza venele in flebologie, iar criosaunele fac parte din procedurile recomandate atletilor de performanta pentru recuperare musculara si cresterea capacitatii la efort fizic, dar si ca tratament kinetoterapeutic celor care sufera de reumatism, dureri cronice ale articulatiilor, coloanei vertebrale samd. Practic, temperaturile scazute au virtuti terapeutice cat se poate de diverse: de la infrumusetare la sanatate.

Primul tratament testat la Noblezza, dupa scurta evaluare fizica si masuratorile de rigoare, a fost Crio CoolTech.

Este un tip de criolipoliza, o procedura non-invaziva si localizata care „ingheata” si distruge celulele de grasime, corpul eliminandu-le apoi in mod natural dupa cateva saptamani. Mi-am putut alege zonele pe care le doream tratate si m-am hotarat rapid: „abdomen plat si talie de viespe”! Asa ca, timp de 2 sedinte de cate 70 de minute, am lasat aparatul de criolipoliza sa ma inghete la -8 grade, dar sa ne intelegem: nu am intrat intr-un congelator, aparatul are un sistem de vacuum-uri (ventuze) localizate, care literalmente ingheata doar zona pe care sunt aplicate! Sunt femei care opteaza pentru zona genunchilor, interiorul coapselor, pulpe, brate sau orice alte parti unde apare celulita sau unde exista straturi adipoase care nu cedeaza la sport, dieta, masaj etc.

Avantajele criolipolizei sunt multiple: nu vorbim de chirurgie invaziva, nu este nevoie de anestezie, pretul nici nu se compara cu cel al unei liposuctii (desi rezultatele sunt aceleasi!), perioada de recuperare este imediata (corpul iti revine in cateva minute la temperatura normala, ramai doar cu o desensibilizare temporara a zonei).

Teoretic, efectele unei serii de sedinte cu Crio CoolTech se pot vedea chiar si dupa prima sedinta, dar in general rezultatele sunt vizibile dupa 3-4 saptamani. In cazul meu, am observat imediat ca abdomenul pare mai aplatizat, iar circumferinta taliei a scazut deja cu 1 cm. Bonus: 70 de minute pe saptamana m-am relaxat intr-un spatiu luminos si cu muzica in surdina, recuperand lectura unor pagini dintr-o revista pe care o car dupa mine de mai bine de o luna… Astept masuratorile de saptamana urmatoare pentru ca sa am imaginea corecta, finala, de ansamblu 🙂

Al doilea tratament-experiment caruia m-am supus a fost criosauna de la Noblezza.

Principiul e simplu: iti petreci intre 90 de secunde si 3 minute intr-un cilindru capitonat, invaluita in aburi racorosi de azot lichid. Suna foarte science-fiction, stiu, dar nu e deloc o chestie venita din viitor. Au contraire: in alte tari procedura e folosita cu succes de multi ani, iar francezii chiar au la INSEP (Institutul National de Sport) o astfel de camera frigorifica, a carei temperatura coboara pana la -180°.

Bref, ce se intampla? Nimic periculos. E ca o sauna uscata, doar ca invers.

Noblezza

In costum de baie sau lenjerie intima, echipata cu o pereche simpatica de cizmulite imblanite (deloc sexy!), intri in acest cilindru si astepti aburii de azot lichid. Imaginati-va un fel de fum inodor, uscat si foarte rece, care te invaluie din toate partile. Pe un mic ecran apar cifre luminoase rosii, care indica temperatura in scadere: +4C°,-8C°, -27°C, -63°C, -130°C… Ai putea crede ca nu poti rezista dezbracata la temperaturi sub 0°C, insa frigul e uscat iar senzatia de rece nu este atat de extrema pe cat te-ai astepta, pentru ca extremitatile iti sunt protejate, corpul iti este in miscare (ti se spune sa iti rotesti corpul si sa iti misti bratele, picioarele in acele 3 minute) si creierul ti se concentreaza pe miscare si pe activarea procesului de termoreglare. La cateva minute dupa iesirea din criosauna, corpul isi revine la temperatura normala, nu exista nici cel mai mic risc de degeraturi sau hipotermie.

Scopul criosaunei e simplu: se genereaza un soc termic, care declanseaza arderea a 1000-3000 kilocalorii/ sedinta, pe langa un proces vaso-constrictor. Este stimulata regenerarea celulara, creste imunitatea corpului, metabolismul se modifica pozitiv, circulatia sangvina si limfatica este ameliorata (de aceea criosauna este recomandata celor carora li se umfla picioarele), muschii si epiderma sunt oxigenate (aviz celor avide de sport, dar cu predispozitie la carcei si crampe musculare), iar creierul elibereaza un suvoi de endorfine.

Verdictul meu final? Mi se par absolut extraordinare aceste tratamente cu frig, va spun sincer. Daca Crio Cooltech-ul m-a entuziasmat pentru este o alternativa exceptionala la liposuctie sau la tratamentele chinuitoare de slabire localizata, dupa criosauna m-am simtit revigorata, usoara, cu un tonus excelent, iar in seara respectiva am dormit ca un bebelus. Mi-am promis ca le mai incerc, indiferent de anotimp.

Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!

Fotografii: noblezza.ro

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1

    pare o solutie interesanta de a incerca si alte metode de tratament ca sa fim vesnic frumoase 🙂

  2. 2
    sanziana says:

    hihi,care frumusete a frigului? nici pt toate beneficiile nu as incerca criosauna asta.brrrrrr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.