Cadourile: arta generozitatii sau stiinta alegerii?

„We make a living by what we get. We make a life by what we give.”

                                                                                   ~~Winston Churchill

Oficial, de cateva zile a inceput sezonul sarbatorilor de iarna. In perioada asta traiesc cu senzatia ca timpul curge mai repede decat in lunile anterioare – poate poate pentru ca decembrie incepe cu un weekend prelungit? Sa fie pentru ca ultimele zile ale lunii le bifam diferit? Poate pentru ca inghesuim in luna asta atatea intalniri, cadouri, dovezi de atentie si afectiune cat nu am reusit in celelalte unsprezece? Poate pentru ca m-au inspirat suprarealistele ceasuri Antartidee?

Desi ma streseaza anumite aspecte ale lui decembrie – bugetul la care trebuie sa fiu atenta, lista interminabila a cadourilor de Craciun, mesele imbelsugate urmate de periculoase kilograme in plus, reclamele stupide, aceleasi playlisturi repetate pe toate posturile de radio -, decembrie ramane totusi luna in care am mult timp liber si imi gasesc intentionat motive de bucurie. After all, #littlethingsmakemehappy.

IMG_0328

Coincidenta sau nu, cateva dintre conversatiile pe care le-am avut recent s-au invartit in jurul fericirii. Unul din motive, sunt sigura, a fost entuziasmul cu care am impartasit o foarte cool carte descoperita recent, „Every Time I Find the Meaning of Life, They Change It!” Anyways, definitiile fericirii sunt multiple, la fel si declicurile, motivele, cheile ei. Raspunsul la o intrebare de genul „care e secretul fericirii?” e imposibil sa fie unul singur; eu am avut doua la indemana.

Primul raspuns este auto-cunoasterea. Am certitudinea ca putem avea o viata incantatoare, plina de momente de fericire, construind pe baza naturii noastre si a valorilor proprii, gasindu-ne pe noi insine in centrul vietii noastre, intelegand fara egoism ca viata noastra depinde de deciziile proprii, nu de circumstantele in care traim.

geanta deniz - model green paradise (2)

Al doilea raspuns, poate chiar mai bun, este legat de relatii. Ca sa fim fericiti, avem nevoie de legaturi emotionale, care sa ne hraneasca; avem nevoie sa oferim si sa primim afectiune, sprijin, incurajari; avem nevoie de spatiul increderii; avem nevoie de apartenenta.

N-as putea sa va explic cum, dar in mintea mea am facut o legatura intre stres si bucurii, intre vizite obligatorii si sarbatori petrecute in tihna, intre cadouri si familie. Probabil pentru ca, din perspectiva mea, un cadou reusit il poti face doar cuiva pe care il cunosti bine, si invers. Un cadou frumos ambalat este o poveste, un mister gata sa fie deslusit, cu un final garantat fericit. Nu stim ce se afla inauntru, dar stim ca acel „ceva” a fost ales pentru noi si atunci, implicit, „va fi minunat, extraordinar, fabulos, fantastic”!

Un cadou poate fi, in mod traditional, un obiect (care femeia nu ar fi incantata de o geanta multicolora ca cele de la Anushka, care barbat nu s-ar simti flatat de eleganta unei cutii pentru ceasuri?), dar poate fi si o experienta (o excursie, bilete la un concert, o saritura cu parasuta, o lectie de stil). Daruirea unui cadou poate fi un gest complicat – ne simtim aiurea cand nu stim ce sa oferim, ne simtim stanjenite cand primim ce nu ne doream sau cand nu primim nimic. In egala masura, cand suntem adulti daruirea unui cadou – a oferi cuiva un moment de bucurie, momentul cand un zambet infloreste pe fata, dorinta de a fi martorii uimirii copilaresti – se transforma intr-un gest chiar mai important decat primirea lor. Si atunci, sa fie oare generozitatea o stiinta sau o arta?

p-6246

De aici si intrebarile si gandurile mele de mai jos. Spuneti-mi ce parere aveti voi…

Va puteti aduce aminte care a fost cel mai apreciat, memorabil, pretios cadou pe care l-ati facut? Dar care a fost cel mai frumos, simplu si potrivit dar pe care l-ati primit?

Preferati sa fiti surprinse de cadourile primite sau sa vi se ofere ceva ce ati cerut/ pus pe wish-list/ anuntat ca doriti?

Va place sa primiti cadouri – sau nu le considerati importante? Va pricepeti sa alegeti cadouri pentru ceilalti, sau not-so-much? Stiu persoane care mormaie si sunt nemultumite atunci cand urmeaza sa faca un cadou: e prea dificil sa aleaga, nu stiu cat sa cheltuie, li se pare ca nimic nu e potrivit, iar efortul oricum nu va fi apreciat; asa cum stiu si persoane care se mandresc cu usurinta cu care gasesc cele mai faine si potrivite cadouri, indiferent cui se adreseaza.

Ce preferati – sa va cumparati pentru voi o splendida si foarte scumpa pereche de pantofi (care poate va vor face bataturi, haha!) sau sa vedeti expresia de recunostinta si bucurie a cuiva caruia ii faceti un cadou?

Ce emotii traiti cand nu primiti cadouri, in momentele „traditionale”? (zi de nastere, sarbatori de iarna, aniversari, ziua femeii/ ziua mamei)?

Cand primiti un cadou, va simtiti obligate sa il folositi? Cititi cartea primita, mancati ciocolata, deschideti vinul, purtati rochia? Cum va descurcati cu darurile care nu va plac, nu vi se potrivesc, nu le puteti folosi?

Conteaza pentru voi valoarea materiala a unui cadou? Sau este mai important gestul, momentul, dorinta celuilalt de a va oferi bucurie, timpul petrecut impreuna?

Si, in sfarsit, conteaza pentru voi reciprocitatea? Oferiti, in speranta ca vei primi? Sau sunteti altruiste neconditionat, fara sa asteptati nimic la schimb? Credeti in „sharing is caring”?
(PS: daca vreti sa descoperiti cea mai emotionanta povestire despre dragoste si generozitate neconditionata, cititi The Giving Tree).

suport -vaza

Un ultim gand, de final. Cadourile ne transporta intr-un moment al fericirii nu pentru ca ar fi costat mult sau pentru ca au fost gesturi ostentative. Cadourile ne bucura si ne fac fericite pentru ca ne permit sa ne conectam, intr-un fel nespus dar frumos, cu cineva la care tinem enorm, sa il facem pe celalalt sa se simta important, inclus intr-o familie sufleteasca. Keep that in mind, and on your gift list. 🙂

*Selectia de cadouri prezentate le puteti gasi pe siteul iLUX.ro

nscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!

Fotografii: iLUX.ro, pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    Amanda says:

    Foarte faina postarea, pozele sunt excelent alese. Eu sunt persoana careia ii place sa daruiasca. Cred ca persoanelor empatice le este cel mai usor sa faca cadouri care sa-i bucure pe ceilalti, pentru simplul fapt ca nu se gandesc la ele, ci la bucuria pe care o fac celuilalt. Si nu conteaza valoarea, ci gestul si intentia de a oferi. Cat despre reciprocitate ar trebui sa nu fie vorba, daruim pentru ca vrem, nu pentru ca asteptam sa ni se dea ceva inapoi. In viata trebuie sa dam fara sa ne gandim ca vom primi ceva in schimb.

  2. 2
    ilena says:

    Frumos scris!Felicitari,Irina!

  3. 3
    Teodora says:

    Imi place sa daruiesc si sa vad cum se lumineaza fata celui care a primit cadoul atunci cand il desface. Este unul dintre acele lucruri care imi dau o senzatie de bine si caldura in suflet. Cat despre valoarea materiala, aceea ma lasa rece. Poate sa fie un cadou foarte scump si sa nu imi placa, pentru ca nu vorbeste despre mine. Mult mai mult conteaza atentia cu care a fost ales si se simte atunci cand cel care daruieste a cautat sa faca placere celui care primeste.

  4. 4
    Luminita says:

    Mi-a placut mult articolul. Si eu cred, ca un cadou ales cu dragoste si ambalat cu multa imaginatie poate fi o experienta unica pentru persoana careia ii este oferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.