Easy like a Sunday morning #34

Every spring is the only spring — a perpetual astonishment.
~ Ellis Peters

Brusc, ieri mi-am dat seama ca imi pot aminti trecerea timpului, a lunilor de primavara, in functie de bratele de flori imprastiate prin casa. Martie incepe cu lalele si se incheie cu magnolii, printre care se strecoare zambile si narcise. Aprilie inseamna liliac. Mai poarta parfum de bujori.

Ca niciodata pana acum, am trait primavara cu mai multa rabdare, cu ochii deschisi si, ca orice lucru mult-asteptat, nu m-a dezamagit. Am savurat zilele calde cu soare (va aduceti aminte de cele 2-3 zile fierbinti de la finalul lui martie?) si dupa-amiezele cu vant rece, m-am bucurat nespus de zgomotul ploilor nocturne, am fost prima care a cumparat un brat intreg de bujori rosii (dar am fost dezamagita de lipsa lor de parfum), abia am asteptat sa port ochelari de soare, sandale si tenisi din panza. Imi doresc o primavara eterna. Voi ce va doriti?

O carte
~Prietena mea geniala, de Elena Ferrante

Elena Ferrante este una dintre cele mai bune scriitoare contemporane italiene. Este, de asemenea, cea mai enigmantica: Ferrante este un pseudonim, autoarea a refuzat sa apara in public, sa acorde interviuri, sa isi creeze conturi de facebook sau twitter, sa dezvaluie amanunte despre viata ei personala. Eu am descoperit-o in urma cu vreo 6 ani, cand am citit „Zilele regasirii mele”, romanul ei sfasietor, lucid, violent emotional despre un personaj feminin ce trece printr-un divort si dizolvarea identitatii proprii. Va marturisesc ca plangeam in hohote la fiecare pagina, inca este una dintre cele mai memoriabile si miscatoare carti citite vreodata.

ferrante

„Prietena mea geniala” este – sau pare – o altfel de carte si este prima dintr-o tetralogie. Este povestea a doua copile, Elena si Lila, care se imprietenesc la scoala, in clasa I, si pe care le urmarim pana la sfarsitul adolescentei lor, prin anii ’50. Amandoua cresc in familii sarace din mahalalele unui Napoli cenusiu, amandoua sunt inteligente si par destinate sa isi depaseasca statutul prin educatie, amandoua invata sa aiba incredere una in cealalta. Este o poveste delicata a prieteniei si a rivalitatii dintre cele doua fetite, o poveste frumoasa despre confluente si antagonisme, o poveste cu momente discrete care, la fel ca un curent de apa, fie schimba in rau mersul lucrurilor, fie sunt de o luminozitate neasteptata pe fundalul unei lumi sarace, ignorante si violente. O excursie la mare, o noua prietenie, o zi intreaga petrecuta cu tatal, ocazia de a face un drum la biblioteca orasului, incurajarea venita din partea unei profesoare respectate, crochiurile pentru o frumoasa pereche de pantofi, promisiunea unui articol publicat in ziarul local, o conversatie cu un baiat inteligent sunt cateva dintre ele.

Va recomand sa cititi recenzia scrisa de Ema, iar apoi sa va cumparati cartea. Este publicata de editura Trei; eu abia astept publicarea urmatoarelor volume.

„Probabil ca acesta a fost modul meu de a reactiona la invidie, la ura si de a le inabusi. Sau, poate, am deghizat in felul acela sentimentul de subordonare, fascinatia care ma subjuga. Bineinteles ca m-am obisnuit sa accept de bunavoie superioritatea Lilei in tot, chiar si violentele ei.

In plus, invatatoarea s-a comportat intr-un mod foarte intelept. […] M-a lasat sa stralucesc intr-o lumina vie, m-a incurajat sa devin tot mai disciplinata, tot mai silitoare, tot mai agera. Cand Lila inceta cu neastamparul ei si ma intrecea fara efort, Oliviero ma lauda mai intai pe mine cu moderatie si apoi trecea la exaltarea priceperii ei. […] Mi-am investit toata energia de copil nu ca sa fiu prima din clasa — mi se parea imposibil sa reusesc —, ci sa nu pic pe al treilea, al patrulea, ultimul loc. M-am dedicat studiului si multor altor lucruri dificile, straine de mine, doar ca sa tin pasul cu copila aceea groaznica si sclipitoare.

Sclipitoare pentru mine. Pentru toti ceilalti elevi, Lila era doar groaznica. Lila era prea mult pentru oricine.

Nu oferea nicio farama de speranta bunavointei. A-i recunoaste priceperea insemna pentru noi, copiii, sa admitem ca n-am fi reusit niciodata si ca era inutil sa concuram, iar pentru invatatori si invatatoare sa-si marturiseasca faptul ca au fost copii mediocri. Promptitudinea ei mentala avea gust de suierat, de saritura, de muscatura mortala. Si nu exista nimic in infatisarea ei care sa actioneze ca un indulcitor. Era ciufulita, murdara, la genunchi si la coate avea mereu cruste de rani care nu aveau niciodata timp sa se vindece. Ochii mari si foarte vii stiau sa devina niste crapaturi in spatele carora, inaintea oricarui raspuns stralucitor, era o privire care parea nu doar putin copilareasca, dar chiar neumana. Orice miscare de-a ei transmitea faptul ca nu folosea la nimic sa-i faci rau pentru ca, oricum ar fi iesit lucrurile, ea ar fi gasit modalitatea prin care sa te faca si mai mult sa suferi.”

Shopping

~ Creatiile Argo Art Design, semnate Andreea Buga

Andreea promoveaza frumosul, arta, artistii si bunul gust. Andreea viseaza ca toate femeile sa fie „frumoase ca niste cadre”, cum spuneau bunicile noastre. Andreea ar imbraca toate femeile in matasuri pictate in culori vibrante, care flutura si se infasoara seducator pe trupurile noastre. Andreea ne propune rochii, pantaloni, fuste, bluzoane si topuri din matase, pe care sunt reproduse opere de arta ale unor pictorite romance.

Trei dintre preferatele mele sunt rochia The Blue Temptation, deux-pieces-ul Autumn Fall si fusta Fame City.

buga

~ Bijuteriile semnate Madeleine Artisan Jeweler

Piesele Madalinei Radulea sunt inselator de simple. Coliere fragile ca o ramura sau de ofrma unui coral, inele serpuitoare, pandantive primitive, inele cu geometrii neobisnuite sunt cele care populeaza universul acestui artist-bijutier. Eu m-am indragostit, ireversibil si iremediabil, de inelul auriu Karma si pandantivele cu acelasi nume. Arata precum o foita de staniol stransa intre degete: stralucitoare, imperfecta, tulburatoare in delicatetea ei si totusi creata din metal; par o metafora pentru o viata sifonata, ravasita dar vie. Le puteti cumpara/ comanda aici.

madeleine

Un blog/ site
~Beauty and well-being

Nu e de mirare ca Clémence von Mueffling (da, e numele ei real) a ales o cariera in domeniul jurnalismului de beauty. Atat bunica, cat si mama ei au lucrat pe vremuri ca editoare ale sectiunilor de frumusete si machiaj din Marie Claire si Vogue Paris. Ea insasi a lucrat pentru Dior si Clarins, iar Beauty & Well-Being, blogul ei, este o dovada o pasiunii pe care o are pentru acest domeniu. Articole despre frumusete si infrumusetare, interviuri cu personaje importante din industrie, recomandari de produse, sfaturi de well-being, scrise cu naturaletea specifica à la française, pot face din acest blog una din adresele voastre favorite. Bookmark it, aici. 

bwb

Un film
~ Le Tout Nouveau Testament

Scheletul plutitor si fosforescent al unui peste, care fredoneaza sansoneta La Mer. Haendal, Purcell si Rameau. Un card de pasari, care isi schimba forma in timpul zborului, conduse de mana magica a unui dirijor-apostol. Un cer care se coloreaza si se modifica, la fel ca fundalul unui ecran de laptop. O fetita care colecteaza lacrimile oamenilor si asculta muzica inimii lor. O mana, miscandu-se gratios intr-un vis visat de o fata ciunga…

„Testamentul nou-nout” este unul dintre cele mai miscatoare, frumoase, tandre, amuzante filme pe care le-am vazut in ultimul timp. Mi-a adus aminte de Monthy Python, Amelie si Brazil. S-ar putea ca unele dintre voi sa se simta ofensate de premiza lui (este, la urma urmei, o fantezie cinematografica usor blasfematoare, rezultatul unei imaginatii care trateaza religia cu sarcasm si lipsa de respect), insa este un miracol vizual si de story-telling.

Nu vreau sa va dezvalui filmul – in care joaca printre altii Benoît Poelvoorde (din Emotivii Anonimi, Coco avant Chanel, Une histoire d’amour si Podium), Yolande Moreau (din Eleganta ariciului, Amelie, Micmacs), Johan Heldenbergh (pe care l-am indragit in personajul Didier din The Broken Circle Breakdown) si François Damiens (din Delicatete, Familia Bélier si L’Arnacouer), va spun doar atat. Filmul incepe asa: „Dumnezeu exista si locuieste la Bruxelles.” Are o nevasta care coase goblenuri, da cu aspiratorul si se uita la meciuri de baseball. Are o fiica in varsta de zece ani, care planuieste sa faca lumea mai buna si sa fuga de acasa. El se joaca, la propriu, cu soarta omenirii, dupa ce s-a plictisit de inventat animale ciudate si nascut razboaie din motive religioase. Filmul nu este despre Dumnezeu, religie sau Biblie – ci despre consecintele predestinarii, ridica intrebari despre liberul arbitru vs destin, ne forteaza sa ne gandim la cum ne-am trai sau visa ultimele zile ale vietii. Il puteti vedea aici, iar mai jos aveti trailerul.

O reteta
~ Ochiuri matinale la tigaie cu spanac, ciuperci si branza de oaie

Denumirea spune totul: ciuperci sotate in unt putin sarat, frunze de spanac proaspat calite rapid, oua ochiuri moi – la care se pot adauga nenumarate alte ingrediente: bacon sau chorizo, cuburi de ardei, ceapa… Legumele se soteaza pe rand, iar cand este gata si spanacul, creati „buzunare” in care spargeti ouale. Mancarea este gata in 10 minute, nu uitati sa aveti alaturi cateva felii de paine neagra cu seminte.#heaven.

Aici aveti reteta completa.

Feature-Mush-Skillet-1-1050x527

Evenimente

~Styling Your Man

Sambata urmatoare, la Style Conversations, discutam despre barbati si garderoba lor. Mai concret, veti descoperi cum ii alegeti masura corecta de camasa, pantalon sau sacou si ce fel de jeansi ar trebui sa aiba in dulap (not skinny!). Veti afla cum ar trebui sa se imbrace pentru a parea mai inalt, mai suplu, mai atletic, cu ce incaltaminte isi poate inlocui adidasii, daca mai este valabila regula asortarii curelei cu pantofii si care sunt combinatiile corecte si creative de culori, imprimeuri si texturi pentru trioul camasa-cravata-sacou.

Vom mai discuta despre piesele esentiale din garderoba unui barbat bine imbracat, despre detaliile care dau rafinament unei tinute masculine si, nu in ultimul rand, despre cele mai actuale elemente de styling pentru el. La final, veti avea argumente si instrumente pentru un mini-makeover al partenerului vostru.

Mai sunt cateva locuri disponibile, vi-l puteti rezerva pe al vostru scriindu-mi la inscrieri(at)imagematters(punct)ro. Ca fapt divers si amuzant, sunt inscrise cupluri la acest workshop, dovada ca stylingul poate fi activitate si preocupare comuna!

~ Art Safari

Cea de-a treia editie a Pavilionului de Arta Bucuresti – Art Safari, cea mai mare expozitie de arta din Romania, organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, sub patronajul UNESCO si al Federatiei Europene a Asociatiilor si Cluburilor UNESCO va avea loc in Palatul Dacia-România. Timp de 11 zile (5 -15 mai), Bucurestiul va fi cucerit de arta, fie ca vorbim despre arta de patrimoniu, moderna sau contemporana. Pe langa expozitia centrala, dedicata sarbatoririi centenarului miscarii Dada, si zonele galeriilor de arta moderna si contemporana, o serie de spatii marca Art Safari vor gazdui conferinte, artele spectacolului, proiectul The Space, dedicat tinerilor artisti aflati la debut (pana in 25 de ani), precum si ateliere pentru copii. Mai multe detalii pe www.artsafari.ro.

art-safari

O invitatie
~ Digital Diva Awards

Cum sa va spun… sunt in campanie electorala. Ma puteti vota, ba chiar va invit sa ma votati 🙂 StyleDiary este unul din blogurile nominalizate in 2016 la Digital Diva Awards desi, culmea!, nu ma prindeti facandu-mi selfie-uri, nu ma vedeti fotografiindu-mi tinutele, nu ma stiti pozandu-ma in model (nici macar „role model”)… Digital Diva of the Year, Best Fashion Blog, Best Instagram Account si People’s Choice Award: acestea sunt cele 4 categorii in care puteti vota StyleDiary, este nevoie sa va inregistrati adresa de email pentru a lua parte la procesul de votare. Va multumesc anticipat, fac o reverenta si va fac discret cu ochiul 😉

Fotografii: pinterest.com, lateafternoonblog.com, digitaldivas.ro, iwillnoteatoysters.com, madeleine.com.ro, dol.ro, andreeabuga.ro

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    Natalia says:

    Votat 🙂
    Irina Markovits – Best Fashion Blog
    Irina Markovits – People
    Irina Markovits – The Digital Diva of The Year

    Ai o alta abordare a ceea ce inseamna moda.
    O abordare mai fireasca, mai echilibrata, fara stridente.
    Asa ca te sustin si votez peste tot cu drag.

    Multu success!
    Natalia

  2. 2
    Lilian says:

    Ce de recomadari pentru saptamana asta. Nici nu stiu care este mai interesanta. Mi-au placut imprimeurile rochitelor. xo

  3. 3
    Violeta says:

    Gata, te-am votat! Ai toate voturile si simpatia mea! Vino, te rog, si in Iasi; suntem multe doritoare de sfaturi bune, intelepte si un pic de stil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.