Lectii din cabina de proba: probeaza tot!

Am inceput sa fac shopping pe la 14-15 ani. La momentul acela nici nu-mi puneam problema unui stil definit si nici nu stiam mare lucru despre siluete, moda sau garderobe. Daca vedeam o haina care imi placea si mi se parea cool, o probam (si, daca mi se parea potrivita, o cumparam).

In timp am descoperit ca masurile hainelor sunt alese arbitrar si ca, deseori, o piesa pe care scrie ca e cu trei masuri prea mica sau prea mare iti va veni ca turnata.

In cea mai mare parte a timpului, purtam genul de haine pe care le purtau toate celelalte fete de varsta mea. De la un punct incolo, am inceput sa fac niste schimbari. Am fost prima care a purtat o pereche de jeansi rupti in scoala, atunci cand nimeni nu vazuse asa ceva; cropped tops cu grafisme fluorescente, bascheti inalti, bluze cu imense maneci bufante, bluze din matase in stil army, rochii din catifea si panza topita – unele ascunse in magazine de cartier, altele primite cadou de peste hotare sau facute de o prietena a mamei, buna croitoreasa. Pe toate le probam si ras-probam, ceea ce a insemnat ca garderoba mi se umplea si de bijuterii, si de ocazionalele greseli.

Asa am invatat ca unele haine arata ciudat pe umeras, iar altele arata fantastic desi nu au nici o legatura cu preferintele mele stilistice, dar nu voi stii niciodata cu certitudine cum arata pe mine pana nu le imbrac.

Am inceput sa testez shopping-ul online la scurt timp dupa lansarea primelor site-uri de e-commerce. M-am confruntat cu aceleasi probleme ale diversitatii si lipsei de concordanta intre marimi, mai ales in cazul in care brandurile listau marimi, dar nu si tabele de masuratori. In timp, dupa multe erori, timp irosit, dezamagiri
nenumarate si nervi facuti franjuri, am invatat sa privesc cu multa atentie fotografiile de produs, sa recunosc felul in care „cade” o anumita croiala, cum arata anumite materiale in realitate, ce lungimi si croieli mi se potrivesc.

Si acum?

Acum ma uit la o fotografie si stiu sigur daca gulerul ma va jena, daca talia e prea ridicata (de obicei este), daca rascroiala manecilor e suficient de incapatoare, daca tivul se opreste acolo unde doresc eu.

Acum pot lua o bluza de pe umeras si sa imi dau seama. dintr-o privire, cum daca e marimea buna pentru mine sau cum ar putea arata pe o alta morfologie, chiar daca nu stiu 100% daca imi va placea.

Acum stiu ce croieli mi se potrivesc, asa ca atunci cand plec la shopping probez si o groaza de haine de care nu sunt sigura ca mi se vor potrivi. Doar asa invat.

Lectia de suprafata e simpla. Probeaza tot. Orice ti-ar atrage privirea, daca iti place, probeaz-o. E gratis. Din cand in cand, vei descoperi un brand, o croiala, o lungime care te va surprinde placut.

Cumpara de la siteuri care au livrare si retur gratuite, ca sa poti proba – cu risc minim – diferite marimi si cat mai multa diversitate stilistica.

Altfel, imbracand doar ceea ce ai mai probat si imbracat de sute de ori, vei stagna stilistic. Si pentru ca o buna intelegere a siluetei si proportiilor tale te va ajuta sa faci alegeri mai bune. Si pentru ca, every once in a while, vei descoperi un stil despre care credeai ca va arata cumplit imbracat de tine, dar care te face sa te simti ca o zeita.

Lectia mai serioasa, de profunzime, e urmatoarea. Poti invata anumite lucruri despre corpul tau privindu-l in oglinda, folosindu-l si simtindu-l cand dansezi sau faci sport, fiind atenta la ce are nevoie. Apoi poti invata alte lucruri despre corpul tau observand cum interactioneaza cu hainele. Poti invata despre forma si conturul anumitor parti ale siluetei tale, despre ce croieli si materiale le ascund si care sunt cele care le subliniaza. Poti invata unde anume iti e linia taliei, cat de lungi iti sunt soldurile, ce lungime de tiv creaza iluzia unor gambe fine si ce pantalon iti lungeste picioarele. Poti invata ce inseamna comod, ce inseamna structura, ce inseamna croiala de calitate. Poti invata despre proportii si despre cum sa relationezi cu propriul corp, in loc de a-l compara cu al altor femei. Poti invata sa faci diferenta dintre generalitati si detalii specifice, sa nu te mai cramponezi de marimi sau etichete (mignona, plinuta, inalta).

Poti invata despre tine.

Probeaza tot. Incearca orice. Vezi ce inveti din asta.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

6 comentarii la acest post

  1. 1
    coco says:

    ai dreptate, trebuiesc probate, m-am pacalit de multe ori!

  2. 2
    Alina says:

    pe vremuri eu nu probam hainele si rau faceam 🙁 sau , mai rau, cumparam tampenii fiindca ma simteam obligata fata de vreo vanzatoare old style care nu contenea cu laudele ca ce bine-mi vine haina respectiva…

    acum, alta poveste, mai ales daca stiu ca le pot returna, am mai mult curaj…

  3. 3
    Madalina B says:

    Mare dreptate ai cu cramponatul în etichete…mai ales in „etichetele” pe care uneori le punem singure hainelor. Ani de zile am evitat să port rochii maxi mignona fiind deși mă atrăgeau teribil. După prima rochie maxi probata cu platforme aproape ca nu mai port altceva în timpul verii sau la evenimente. Și sunt mereu complimentata plus ca mă simt extraordinar.

  4. 4

    Eu inca refuz sa probez multe lucruri pentru ca mi se pare ca nu s-ar potrivi cu silueta mea si asata din auzite, nu pentru ca le-as fi incercat.

  5. 5
    Alexa says:

    La fix articolul asta! Asta e si motivul pentru care prefer sa vad produsele inainte sa le cumpar, pentru ca de multe ori oricum ajung cu ele la croitorie, macar am gasit una unde mi se face totul asa cum vreau. Am salvat astfel muulte haine 🙂

  6. 6
    Malika says:

    Este important sa probam hainele inainte de a le cumpara si intr-adevar, marimile nu coincid intotdeauna, dar cu toate acestea daca nu probam nu stim daca ne va veni.
    Mai este solutia ca pentru evenimentele speciale sau chiar si pentru tinutele de zi cu zi sa apelam la serviciile unor croitori profesionale pentru a ne realiza tinute la comanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.