Lena Dunham si frumusetea normalului

Lena nu e prima celebritate care apare pe o coperta de revista fara „carja” Photoshop-ului. Dar e printre cele mai convingatoare. Fotografia ei pe coperta Glamour US de luna asta, impreuna cu celelalte 3 actrite din Girls, e una dintre cele mai misto pe care le-am vazut in ultima vreme. Da, pantalonii scurti roz si platformele argintii sunt Marc Jacobs, dar corpul este al ei: necosmetizat, ne-retusat. Ba mai mult, ca sa sublinieze acest lucru, Lena este fotografiata din lateral, permitandu-ne sa ii privim coapsele pline, pe care – oh my god, blasfemie! – se vede celulita. Cu alte cuvinte, ne spune: „Priviti-ma cat vreti! Asa arata o femeie, asa arata o imagine care nu este manipulata digital, asa arata o coapsa cu celulita!”

Asa cum era de asteptat, fotografia a devenit ultra-comentata. „Lumea” a fost socata. La urma urmei, parem sa nu mai fim obisnuite cu ce inseamna „real” si „natural”. Suntem mai obisnuite cu Kendall si Gigi – amandoua, specimene splendide si perfecte dpdv estetic – , devenite cu atat mai desavarsite prin folosirea machiajului si tratamentelor fotografice post-productie. Cu doar 3-4 luni in urma, W Magazine le punea pe coperta, supunand fotografia lor unui retus atat de exagerat, incat cele doua au ramas fara genunchi. Nu doar ca picioarele lor pareau sa aiba aceleasi proportii cu cele ale unor papusi, dar capatasera aspectul unor membre din plastic, lipsite de viata.

Kendall-Jenner-et-Gigi-Hadid-en-couverture-de-W-Magazine-c-est-le-fail-de-trop-!_portrait_w674

Vazand coperta Glamour mi-am adus aminte de un moment, petrecut acum cateva saptamani, in familia unor prieteni ce au doua fete pre-adolescente. Fetitele isi faceau fotografii si selfie-uri, apoi se prapadeau de ras. „Ce e asa haios?”, le-am intrebat. Cea de 6 ani chicotea vazandu-si imaginea transformata intr-un catelus, care scotea limba de un cot de cate scotea si ea limba. Cea de 10 ani era hipnotizata de fotografia ei transformata intr-un fel de Kim Kardashian festiva. Un filtru de Snapchat lansat in perioada Craciunului – cel care ii suprapunea o coronita de iedera pe cap, ii punea luminite in ochi si ii colora gura intr-un rosu lucios – transformase fizionomia ei copilaroasa intr-o aproximare grotesca a unei printese din desene animate. Iar ei ii placea la nebunie. „Sunt atat de draguta!”, imi spunea entuziasmata, in timp ce isi inclina capul la dreapta pentru unghiul perfect de selfie.

In era filtrelor, cand oricine isi poate alungi fata, mari buzele si ochii, subtia coapsele si talia, devine aproape desuet sa te preocupe o coperta de revista, photoshopata sau nu. Aproape ca nici nu mai conteaza presa tiparita – manipularea imaginilor are loc in dormitoare de adolescente. The damage is already being done. Si sa nu credeti ca spun asta cu usurinta. Milioane de fete tinere, ale caror identitati sunt in formare, au posibilitatea de a-si construi si maslui propriile imagini exterioare inainte sa fi avut sansa de a se cunoaste pe sine, de a se accepta asa cum sunt in realitate. Ten cu acnee? Buze prea subtiri? Nicio problema, baga un filtru. Prefa-te ca esti tot tu. Apoi posteaza fotografia pe Instagram si asteapta sa curga like-urile. Plangi, cand nu se intampla asta. Apoi plangi iarasi, de frustrare, cand vezi ca in RL nu arati ca in poza.

Acesta e motivul pentru care coperta Lenei Dunham e atat de importanta. Sigur, o putem lua drept o manevra smechera de a-si face publicitate (la urma urmei, peste cateva zile isi lanseaza sezonul 6, cel final, al seriei Girls). Dar ar fi o perspectiva cinica, iar noi am rata mesajul. Iar mesajul poate fi acesta: daca femei in toata firea recunosc ca se simt complexate de imaginile din revistele de moda, cat de dificila este situatia pentru fetite si tinere in formare? Cum sa se impace, emotional si rational, cu cat de facil este sa iti manipulezi propria imagine, propriul corp, propria identitate?

900_girls_cover

Imediat dupa aparitia copertii ei, Lena a scris un post mai lung pe Instagram, il aveti reprodus mai jos. „Throughout my teens I was told, in no uncertain terms, that I was fucking funny looking. I didn’t hate what I looked like – I hated the culture that was telling me to hate it. When my career started, some people celebrated my look, but always through the lens of ‘isn’t she brave? Isn’t it such a bold move to show THAT body on TV?’. Well, today this body is on the cover of a magazine that millions of women will read, without Photoshop, my thighs on full imperfect display. Whether you agree with my politics, like my show or connect to what I do, it doesn’t matter – my body isn’t fair game. No one’s is, no matter their size, color, [or] gender identity…. thank you to the women in Hollywood (and on Instagram)…. normalising the female form in EVERY form.”

lena insta

Normalizare, despre asta e vorba. Este nevoie de constientizare si de normalizare a frumusetii naturale, in toate formele ei – inainte ca prapastia dintre real, imperfectiune, frumusete naturala si aspect retusat/ filtrat/ photoshopat sa se adanceasca. Lena Dunham si Glamour au facut un prim pas. Refinery29 au demarat un proiect similar. Hai sa speram ca 2017 va fi anul asumat al coapselor cu celulita, al pleoapelor cu riduri fine, al cearcanelor, al bratelor netonifiate, al pistruilor vizibili, al burticilor. Pentru ca nu e nimic mai caraghios si ingrozitor decat o femeie cu genunchii retusati.

Fotografii: glamour.com; wmag.com, instagram.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Violeta says:

    Subiect greu si delicat: aratam cum vor ceilalti sa fim (si pentru asta ne intoarcem pe dos – ca o manusa – prelucrandu-ne propriul fizic) sau ne aratam asa cum suntem in realitate (cu fizicul pe care ni l-a lasat mama, Dumnezeu si propria noastra evolutie in viata)? Adica, mai plinute, mai cu celulita, mai nu prea inalte, mai nu cu cei mai frumosi ochi si cele mai senzuale buze – dar avand decenta pretentie de a dorii sa fim iubite asa cum suntem in realitate, nespectaculoase – dar cu simtul umorului si al echilibrului. Stiind ca daca nu ne putem sculpta trupul, ne putem mobila interior mintea si sufletul, ne putem asorta un zambet sincer (stiti care, acela care iti increteste caraghios coltul ochilor), dar atat de vesel si de primitor. Admir toate femeile care au curajul autenticului – sa fim asa cum ne-a creat natura, atat de diverse si atat de frumoase, in acelasi timp! Sa nu ma intelegeti gresit – nu sunt adepta neglijentei si a lipsei de respect fata de propriul corp, caruia ii cerem sa fie perfect, dar a fii o aparitie placuta si tonica este simplu – cu conditia sa te cunosti, sa te accepti, sa te simti bine in pielea ta si sa te iubesti un pic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.