Shopping, la reduceri: doua perspective
Inca nu m-am apucat sa scriu lista pieselor pe care vi le recomand (urmeaza articolul, in scurt timp), pentru ca am fost preocupata de alte ganduri.
Zilele acestea, pentru ca am tot triat, selectat, aruncat, donat o groaza de lucruri – de la haine si carti, pana la vesela ciobita, reviste vechi, hartogaraie redundanta, sosete desperecheate, medicamente si cosmetice expirate, umerase indoite, inclusiv bigudiuri si pungi pline cu… alte pungi -, m-am intrebat: avem cu adevarat nevoie de toate lucrurile pe care le cumparam? De ce suntem atat de tentate sa strangem, sa avem duplicate, sa tinem lucruri „pentru orice eventualitate”? De ce ne e dificil sa ne abtinem, ce face ca non-shoppingul sa ni se para o sarcina cel putin la fel de grea ca cea a lui Sisif?
Dintr-o intrebare in alta, dintr-un raspuns in altul, am reflectat si la atitudinile pe care le avem fata de actul (sau gestul?) de cumparare in sine: unele dintre noi abordeaza shoppingul planificat, altele sunt spontane. Primele sunt calculate si disciplinate, celelalte mizeaza pe impuls, pe emotia sau bucuria de moment. Rezumand lucrurile intr-un registru mai putin serios, am concluzionat ca totul se reduce la felul in care ne raportam la risc. Si cum se intampla asta in realitate, in ianuarie, cand tentatiile ne scot ochii etichete rosii sau portocalii?
Pragmaticele vad sezonul de reduceri drept un moment oportun pentru a investi in piese clasice, de calitate, pe care stiu ca le vor purta multa vreme.
Impulsivele, pe de alta parte, abordeaza perioada drept ocazia in care isi pot cumpara toate chestiile decadente, neobisnuite pe care nu si le pot cumpara la pret intreg.
Altele, o a treia categorie, au personalitate multipla la shopping: se vor agata de orice pretext (pe care il vor transforma in argument valid) pentru a-si cumpara orice. Sau aproape orice.
Indiferent de tabara, fiecare avem de invatat cate ceva de la celalalt, Asadar, hai sa vedem…
Ce putem invata din filosofia cumparatoarei pragmatice
Desi femeia disciplinata la shopping apreciaza o reducere substantiala, nu e deloc interesata de chilipiruri si nu isi va cheltui bugetul pe „carpe”. In schimb, ea vede sezonul de reduceri drept sansa de a-si cumpara piese premium, accesorii unicat, lucruri facute cu maiestrie si migala, eventual purtand semnatura unui designer sau artizan. Inainte de a pleca la cumparaturi, isi va trece in revista actuala garderoba, isi va stabili un buget (si isi acorda un 10-15% marja de cheltuieli suplimentare), isi verifica cardurile si isi trece dorintele pe o lista.
Pe lista unei cumparatoare pragmatice veti gasi:
– un mantou sau palton formidabil. Tesaturile de calitate (amestecuri de lana si casmir, de pilda) si croiala impecabila sunt esentiale, iar un palton drept, cu lungime pana sub genunchi, dintr-o stofa bleumarin sau bej-camel va fi intotdeauna in capul listei ei.
– tricotaje de calitate. Helanci si pulovere la baza gatului din casmir, cardigane 3/4 care pot fi purtate 9 luni/ an, orice fel de piesa tricotata care nu isi va pierde forma sau stilul dupa cateva sezoane de purtare. Va avea grija sa isi cumpere atat culori neutre, dar si cateva culori placute, care se asorteaza usor. Unul din criteriile principale ale pragmaticei in alegerea tricotajelor este ca acestea sa fie placute la atingere.
– ochelari de soare premium. Mari, cu aspect glam, cu forme elegante sau trendy, dar neaparat cu lentile care protejeaza cu adevarat. Sunt probabil una dintre cele mai destepte investitii pentru tot restul anului, pentru ca pragmatica ii va folosi si in timp ce e la volan, si cand e la ski, si cand va sta la plaja in Jamaica (sau Vama veche, whatever…)
– lenjerie intima superba. Pragmatica stie ca sutienele si slipii nu se demodeaza, dar se uzeaza. Acum este momentul in care merita cumparate cateva seturi de lenjerie practia si frumoasa, de la branduri in care pragmatica are incredere: Triumph, Oysho, Marks & Spencer, Intimissimi samd. Daca are in plan si seductia, isi va comanda cateva piese de la Coco De Mer, Ludique, I.D. Sarrieri, Agent Provocateur, Pure Lingerie sau Chantal Thomas.
– un sacou (sau un taior deux-pieces). Cu linii moderne, alura sofisticat-minimalista si croiala ireprosabila, pentru ca pana si o amarata pereche de jeansi sa fie transformata prin alaturarea cu acest sacou-minune. Pragmatica stie ca acel sacou o va salva in zilele in care habar nu are ce tinuta sa aleaga. Suplimentar, taiorul in 2 piese il va putea purta la o conferinta, la un cocktail sau la vreun alt eveniment protocolar pentru care va primi, fara indoiala, invitatie.
– o pereche de jeansi. Pur si simplu, pentru ca sunt una din piesele pe care le poarta des. Chiar daca alege o croiala pe care deja o are (pentru ca stie ce i se potriveste), pragmatica va alege o alta culoare sau lungime pentru jeansii cei noi.
Ce putem invata din filosofia cumparatoarei din impuls
Drumul spre Nirvana stilistica e presarat cu piese gresit alese, aiurite sau, pur si simplu, cumparate in graba. Desi multe femei sunt precaute cand vine vorba de capricii vestimentare si cumparaturi frivole, impulsiva stie ca uneori merita sa risti. Altfel cum iesi din zona de confort? Cum descoperi ca ceva inedit si trendy iti vine bine? Cum altfel traduci stilistic „Carpe Diem”? Impulsiva trateaza sezonul de reduceri drept permisiunea Universului de a-si actualiza garderoba, a gasi haine si accesorii de care nu stia ca are nevoie, de a-si bucura simturile prin vizual (culorile, imprimeurile), tactil (texturi, materiale) sau olfactiv (parfumurile, mirosul de piele naturala).
Cumparatoarea din impuls nu are o lista propriu-zisa, dar daca ar avea, a ei ar arata asa:
– genti si incaltaminte in tendinte. Din punctul ei de vedere, accesoriile foarte moderne, non-mainstream, sunt cea mai putin intimidanta modalitate de a-si actualiza stilul si tinutele. Se va indragosti de o geanta cu animal print sau de o alta cu broderie multicolora, de o pereche de botine argintii sau aurii cu toc solid, de niste cizme-ciorap rosii, de niste escarpeni cu perle aplicate. Partea rezonabila din ea ii sopteste ca toate se vor asorta cu rochiile si pantalonii ei negri.
– o piesa in cea mai noua culoare puternica, la moda, sau in cel mai interesant imprimeu. Impulsiva lasa trendurile sa o inspire, asa ca in fiecare sezon incearca ba o culoare noua, ba un imprimeu neasteptat, ba o asociere cromatica inventiva. A invatat, in timp, ce nuante ii flateaza carnatia si cum sa jongleze cu mixurile de imprimeurile. In plus, stie ca atunci cand nu o combinatie de culori nu ii reuseste, o poate imblanzi cu o piesa de culoare inchisa sau cu accesorii metalizate.
– piese de seara, de purtat ziua. Cand a pus ochii pe o piesa de seara, impulsiva nu isi pune problema cand sau daca o va purta. Va cumpara o esarfa din paiete ca sa o poarte cu sacoul de birou, fusta din voal de sifon o va asorta cu cizmele ecvestre de weekend, bluza cu pene la umeri o va asorta cu fusta din piele si tocurile inalte de iesit in club, iar rochia din lurex auriu o va suprapune jeansilor skinny la urmatorul brunch cu fetele.
– o rochie, un sacou sau niste pantaloni largi din catifea. Daca tot e sa se indragosteasca de ceva, atunci se va indragosti de materialul-vedeta al iernii. Cumparatoarei de impuls ii plac materialele placute la atingere, iar catifeaua o face sa gangureasca, sa se mangaie, sa se simta senzuala si languroasa. Si cum vrea sa se simta asa la orice ora din zi (sau noapte) si oriunde, isi va cumpara un sacou din catifea pentru zi (il va asorta la pantaloni din stofa, pantaloni cool tip jogger si fuste plisate), o rochie din catifea pentru cocktailuri (drapajele si fluiditatea catifelei o ajuta sa isi intre in rolul de femme fatale) si o pereche de pantaloni largi din catifea, pe care ii va purta in casa (impreuna cu un pulover din bumbac si un maieu din satin).
– un guler sau o haina din blana artificiala. Cumparatoarea de impuls poate face o pasiune fulgeratoare pentru blanuri, dar are constiinta. Tendintele acestei ierni ii ofera scuza perfecta pentru acest rasfat suprem. Isi cumpara, asadar, o haina din blana artificiala colorata, dar si un guler din blana, tot artificiala dar intr-o nuanta naturala. Pentru ca, nu-i asa?, de ce sa iti petreci mohorata iarna imbracand un palton negru si plictisitor, ca tot restul populatiei feminine?
In speranta ca ati invatat una-alta, pana la urmatorul articol va las cu intrebarea: in ce categorie va incadrati? ce atitudine aveti fata de shoppingul in perioada reducerilor? ce v-ati propus sa va cumparati?
P.S: daca va intereseaza sau amuza subiectul psihologiei shoppingului, cititi si celelalte articole:
- Smart shopping: calculeaza pretul pieselor la reduceri
- De ce facem shopping, partea 1 si partea 2
- Shoppingul, o experienta placuta
- Ce merita sa cumparati in dublu (sau triplu) exemplar
- Cum a inventat domnul Selfridge emotia cumparaturilor
- Cat conteaza o mica decizie, aparent lipsita de importanta
Credit foto: google.com
Pragmatica sunt eu – cum de ai ghicit aproape exact cum gandesc, atunci cand imi pregatesc vizitele prin magazine in perioada reducerilor? Asta se cheama si intuitie, dar si o buna cunoastere a psihologiei cumparatoarelor, si mai inseamna si sa fii profesionista! Deci da, ma recunosc total in pragmatica pentru care cumparaturile la reduceri inseamna un mic proiect, pregatit cu grija. Si, recunosc, de ce sa platesc mai mult, cand se poate, cu un pic de rabdare si atentie, sa platesc mai putin? Si am mai observat ceva, de cand te citesc, am devenit mult mai selectiva, si chiar mai „zgarcita” oarecum, iar prima intrebare pe care mi-o pun, cand ceva imi ia ochii, este „chiar am nevoie de asa ceva?” Sau intru si eu in capcana cumparaturilor compulsive, de care am oroare? (dar, si eu sunt femeie:) asa ca, ma iert, din nou). Si am mai invatat ceva: sa nu mai astept „aceea” ocazie nemaipomenita, cand sa port aceea tinuta chic, dar care, intre timp, nu-mi mai vine:) :)! Multumesc sincer pentru lista acelor piese must have necesare in garderoba de zi cu zi (de abea astept sa vina primavara si sa ies din jeansi!!) si care nu se demodeaza niciodata!
Hahaha! Eu sunt fără indoiala impulsiva. Bine, e adevărat, și eu de cand te citesc, m-am mai potolit dar totusi impulsivitatea asta m-a ajutat sa ies din zona mea de confort și sa îmi găsesc stiluri pee care n-as fi zis ca le voi aborda vreodată. Cu alte cuvinte, mi-am făcut damblaua :)))
Foarte tare articolul, mi-a placut.