Ce culori de imbracaminte aleg in functie de culoarea parului?
Cand e vorba de culoare, filosofia mea e simpla.
Iti doresc sa fi remarcata.
Sa te simti suficient de sigura pe tine (si pe alegerile tale vestimentare) incat sa vrei sa-ti subliniezi prezenta fizica prin culoare. Cu discretie si bun gust, nu ostentativ sau cu stridente. Intr-un fel care sa te puna pe tine in valoare, nefiind eclipsata de haina purtata.
Paradoxal, a fi remarcata nu implica neaparat sa te imbraci in cele mai aprinse culori, desi multe femei stralucesc in genul acesta de nuante. Sunt insa putine cele care indraznesc sa le poarte fara grija; majoritatea se refugiaza intr-o garderoba construita pe culori intunecate, neutre sau sterse. Pentru ca nimic nu e mai comod ca negrul, nu?
Poate ca negrul e comod, nu zic ca nu e. Dar sigur nu se potriveste tuturor si la fel de sigur e ca nu ajuta pe nimeni sa iasa in evidenta, cand tot restul lumii e imbracata… tot in negru.
Cand incepem sa lucram impreuna, pe cele blocate in tiparul alegerii culorilor inchise – negru, cenusiu, bleumarin – le incurajez sa fie receptive in fata catorva nuante luminoase. Incepem cu griuri delicate, pete de alb si crem, o tusa de bej camel, o urma de bleu pal. Cand prind curaj, ne folosim de aceleasi culori pentru a cauta imprimeuri: dungi alb si bleu, un imprimeu leopard in bej, cafeniu si negru, niste buline simpatice gri si albe… O astfel de manevra simpla, de tranzitie blanda de la negru la o paleta neutra deschisa, face minuni: respectiva femeie iese din umbra si se lasa vazuta, pe langa faptul ca garderoba ii este la fel de familiara, prietenoasa, usor de purtat si totusi schimbata.
Acesta e doar primul pas. Pentru ca fiecare femeie, indiferent de culoarea parului si de pigmentatia tenului, are in arsenalul ei stilistic o paleta bogata de tonuri care o infrumuseteaza si care merg de la nuante neutre deschise si inchise (dar anoste, pasive, lipsite de personalitate), la culori pline de viata, energice, de efect. Si nu sunt doua sau trei, ci zeci pentru fiecare tipologie in parte.
Am scris deja despre legatura dintre personalitate si culoarea parului, si acum cateva saptamani v-am spus cum alegeti cea mai potrivita culoare noua de par in functie de tipul pigmentatiei. Astazi completez tabloul cu a treia piesa de puzzle, veriga cu stilul vostru personal si cu alegerile voastre vestimentare:
paletele cromatice ale garderobelor, recomandate pe baza culorii parului.
Cum aleg culorile si nuantele cele mai potrivite unei femei?
Incep prin a-i identifica corect culoarea parului (asa cum il are in momentul intalnirii noastre) – in primul rand, pentru ca este portiunea cea mai saturata cromatic a fizionomiei si ocupa cel mai mult „spatiu” fata de celelalte trasaturi colorate ale fetei (ochi, sprancene, gene, gura), dar si pentru ca este aspectul cel mai evident si cel mai usor de modificat (observam mai intai culoarea parului unei persoane si apoi culoarea ochilor, si putem avea par roscat intr-o zi, si par brunet a doua zi).
Mai mult, culoarea parului este un reper mai clar decat pigmentatia, care acopera milioane de nuante, luminozitati, tonuri si subtonuri, care se pot schimba in functie de anotimp.
„Temperatura” tenului este totusi esentiala, pentru ca o prima armonie vizuala se realizeaza cand pigmentatia si culoarea parului sunt in aceeasi gama: ten rece si nuanta rece a parului, ten cald si nuanta calda a parului… Asta nu inseamna ca ele nu se pot incrucisa – aspectul insa nu mai este armonios, este lipsit de naturalete, se poate percepe cu ochiul liber o discrepanta.
Daca am parul vopsit, imi vei recomanda o paleta de culori pe baza nuantei originale, naturale sau in functie de cea nou aleasa?
Depinde. Ideal este ca nuanta noua in care te-ai vopsit sa aiba aceeasi temperatura (calda, rece sau neutra) cu cea a tenului tau SI cu a culorii tale naturale. Nu vreau sa spun ca daca te-ai nascut satena, mori satena! Insa daca in ultimii ani parul tau a avut o nuanta naturala de saten cald – cum este culoarea alunelor sau a caramelului -, iti vor sta mult mai bine tot nuante calde: aramiu, brunet ciocolatiu, blond miere…
Daca alegi sa te vopsesti intr-o nuanta rece de blond platinat si tenul tau este masliniu (iar nuanta ta naturala a fost de brunet intunecat), iti voi propune o combinatie de nuante reci si calde. Tu vei decide in care te simti mai bine si pe care le porti mai usor.
De ce conteaza sa-mi aleg tinuta in culori armonizate cu nuanta parului?
Pentru ca nu ai cum separa culoarea de haina, nu-i asa? Asa cum folosesti croiala si volumul unei haine pentru a-ti echilibra proportiile, la fel folosesti culoarea pentru a-ti manifesta prezenta. Degeaba ai ales o haine cu o croiala buna, daca ai gresit culoarea.
Pentru ca iti simplifici alegerile vestimentare si capeti discermanant. Nu mai pierzi timp proband culori nepotrivite si nu mai ai indoieli ca X nu se asorteaza cu Y (fie ca e vorba de asortari intre haine, intre tinuta si incaltaminte sau intre tinuta, machiaj su accesorii). Plus ca nu vei mai avea o garderoba-sorcova, in toate culorile curcubeului.
Pentru ca poti folosi culorile drept parghii discrete pentru aspectul tau. Vrei sa pari o idee mai bronzata? Iti doresti ca parul tau sa para mai lucios, mai bogat? Vrei ca paloarea tenului tau sa sugereze delicatete, in loc sa pari bolnavicioasa? Vrei sa ai un aspect mai odihnit, sa iti fie subliniata culoarea ochilor? Exista nuante vin in sprijinul fiecareia dintre aceste dorinte.
De altfel, dovada este in imaginile postate la inceputul articolului. Iti poti imagina toate acele actrite imbracate in… negru? Crezi ca vreuna ar iesi in evidenta sau mai curand culoarea imbracata le-ar uniformiza? Fa acelasi exercitiu de imaginatie cu tine, vizualizandu-te imbracata intr-o culoare anosta apoi intr-una vie, memorabila, spectaculoasa.
Pentru simplificare, in articol voi da exemple de palete cromatice pentru 4 categorii de culori: par blond in nuante calde (solare, de miere sau caramel), par brunet (de la ciocolatiu la negru ca abanosul), par roscat (de la cupru si aramiu, la visiniu si rosu rodie) si par deschis in nuante reci (de la blond platinat si argintiu, la culori pastel).
Ce culori mi se potrivesc daca am parul blond in nuante calde (sau saten deschis)?
Nu stiu din ce motiv, garderobele blondelor si satenelor sunt pline de negru. Nu e cea mai urata culoare pentru ele, dar nici nu le face vreun serviciu. Secretul nuantelor bine alese pentru blonde este sa nu le domine, sa nu fie excesiv de intense sau de intunecate, ci sa fie in echilibru cu luminozitatea culorilor din fizionomia lor.
Asa ca o prima recomandare, daca esti in aceasta categorie: inlocuieste negrul cu bleumarin. Este o culoare neutra care iti confera eleganta si rafinament, pe cand negrul aspreste, imbatraneste, este sever si iti va face tenul sa para uscat ca un pergament. Alte nuante neutre recomandate blondelor sunt griurile, bejurile si tonurile de cafeniu.
Alte culori recomandate: alb laptos (crem), bej camel (sau bej caramel), roz piersica (roz nud), galben canar, roz somon, rosu caramiziu, verde crud, verde masliniu, albastru indigo, turcoaz, mov levantica, bleu azuriu, nisipiu, verde.
Ce culori mi se potrivesc daca am parul brunet sau castaniu?
Daca ai parul intr-o nuanta intunecata, fie ca e un castaniu ciocolatiu, un saten aluna sau un negru cu tente albastrui, garderoba ta ar trebui sa fie plina de culori puternice, multe desprinse din denumirile pietrelor pretioase. Tine-te departe de pasteluri sidefate si de nuante neutre delicate, in special de bejuri sterse si griuri estompate.
Imprieteneste-te cu nuante vizibile, indraznete, care atrag atentia; pe tine nu vor parea stridente. Vei arata splendid in combinatii contrastante de alb si negru, rosu si portocaliu, violet si verde.
Alte culori care infrumuseteaza orice bruneta: albastru cobalt, verde smarald, roz magenta, galben citron, ocru, gri antracit, violet pruna, portocaliu dovleac, rosu ciresiu, visiniu sangria, bronz, rosu rubiniu, maro tabac, verde chartreuse,
Ce culori mi se potrivesc daca am parul roscat?
Spre deosebire de blonde, satene si brunete, roscatele nu pot spune niciodata ca parul lor nu iese in evidenta. Ceea ce inseamna, din punct de vedere stilistic, ca nu poate fi tratat drept „neutru”. Insa, o data ce o roscata isi da seama in ce culori arata formidabil, va realiza si ce dar i-a facut natura.
Roscatelor le fac aceeasi prima recomandare pe care o fac blondelor: sa renunte la negru si sa il inlocuiasca cu bleumarin, iar albul ca zapada sa il schimbe pe crem. Cand sunt bine construite, garderobele lor sunt dominate de tonuri delicioase de ciocolatiu si caramel, de coraiuri exotice, diverse variante de portocaliu, pete de violet elegant si mov rafinat, plus un mix de nuante de verde si albastru.
Paleta de culori recomandata roscatelor va include si: maro scortisoara, mov ametist, verde iarba, corai, galben floarea-soarelui, turcoaz verzui (culoarea penelor de paun), oranj mandarina, verde ostasesc, cafeniu, galben chihlimbar, albastru chinezesc, ruginiu, rosu tomata
Ce culori mi se potrivesc daca am parul deschis si in nuante reci?
Admir siguranta si increderea in sine a unei femei care isi lasa parul sa incarunteasca natural, la fel cum imi place enorm spiritul de fronda al celor care isi vopsesc parul in nuante de roz, violet, bleu sau verde. Desi exista un numitor comun al acestor nuante atat de diferite (toate sunt nuante reci), diferenta de intensitate implica recomandari cromatice diferite.
Cu cat culoarea parului este mai atenuata (multe fire albe strecurate intre suvite blonde sau satene, blond platinat si chiar par alb), cu atat paleta de culori este mai discreta, mai difuza. Daca esti vopsita intr-o culoare neobisnuita sau ai parul grizonant clasic („sare si piper”), poti purta culori intense care iti vor sublinia si sustine trasaturile, fara sa te stearga sau eclipseze.
Cateva dintre culorile pe care le poti alege sunt: verde menta, roz prafuit (vintage), roz cuart, roz fucsia, violet, rosu zmeuriu, ultraviolet, verde padure (intunecat), albastru regal, albastru denim, gri otel, fumuriu, argintiu, verde fistic, verde smarald, mov strugure, indigo.
Care sunt urmatorii pasi? Ce fac de acum incolo, daca vreau sa port mai multa culoare si doar nuantele potrivite mie?
Poti incepe cu o evaluare cromatica a garderobei. Grupeaza-ti hainele pe culori si apoi raspunde la urmatoarele intrebari:
Care este paleta de culori dominanta in garderoba ta? Este un ocean de negru, bej, gri, niste alb si eventual putin bleumarin? Sau e un talmes-balmes, cu cate putin din fiecare tip de culoare: de la pasteluri la fluorescente, trecand prin toate celelalte optiuni?
Ce te atrage sa alegi culori intunecate sau neutre, daca ele predomina in dulap? Teama ca o tinuta colorata va atrage privirile asupra ta? Puterea obisnuintei, comoditatea? Dorinta de a fi invizibila, lasata in pace? Sau faptul ca nu stii ce iti sta bine?
Te incanta culorile pe care le ai in garderoba? Sau nu iti transmit nimic?
Ai in dulap suficiente culori (non-neutre) in care arati extraordinar, in care primesti complimente de fiecare data? Care sunt acelea?
(cand spun „compliment”, ma refer la o replica de tipul „ce bine arati!”, nu „ce rochie frumoasa, de unde ai cumparat-o?” Sper ca simti diferenta…)
Care sunt culorile care te intimideaza? Care sunt culorile pe care le alegi pentru ocazii speciale?
Un al doilea pas este sa mai citesti o data articolul de azi, sa iti identifici tipologia si apoi sa compari paleta de culori prezentata aici cu dulapul tau. Ia-ti notite sau salveaza fotografia paletei cromatice. Data viitoare cand pleci la shopping, stabileste-ti ca obiectiv sa cauti intentionat doar acele culori. Probeaza-le. Da-le o sansa.
Un al treilea pas este sa imi scrii. Putem programa o sesiune 1:1 de analiza cromatica, la finalul careia iti recomand paleta completa de culori si nuante care ti se potrivesc (de imbracaminte, accesorii si machiaj), ti le indic si pe cele pe care ar trebui sa le eviti de acum incolo, te invat cum asortezi si combini culorile intre ele, plus iti arat cate culori poti purta intr-o tinuta. Strecurate printre toate astea, te voi incuraja sa simti si sa observi cat de frumoasa esti cand te lasi vazuta.
Comentarii despre acest post