Upgrade al tinutei festive: cand nu stii cu ce sa te imbraci

Sa presupunem ca, din diverse motive, anul asta nu ai nici timpul suficient, nici bugetul necesar, nici imaginatia ceruta pentru a-ti face o tinuta festiva si fantastica pentru toate serile si ocaziile insirate pana la Revelion. Pai si ce faci? O varianta e sa citesti articolul asta si, cand in garderoba gasesti unul sau mai multe din elementele propuse de mine, sa verifici cum rezoneaza cu tine cele 5 idei de mai jos.

De obicei cand spunem „tinuta festiva”, ne gandim la o rochie din paiete stralucitoare ca un glob disco, o fusta din satin ca un metal lichefiat, la un sacou din catifea luxoasa, la o mica geanta-bijuterie, la o pereche de pantofi ultra-eleganti… Dar iata ca sunt si ani cand nu avem chef sa ne punem la 4 ace. Intre pregatirea unei cine fastuoase pentru familia extinsa si a inca uneia pentru prieteni, decorarea casei, cumpararea si impachetarea cadourilor, numai energie si dispozitie de cautat o tinuta fantastica si preumblat ore in sir prin mall nu avem!

De aceea, invitatia mea pentru acest sezon de sarbatori este sa lasam lucrurile sa fie simple. Sa gandim tinute basic, care sa poata fi transformate cu efort minim. Si, in locul unei noi achizitii, sa ne resuscitam creativitatea, sa ne folosim de cunostintele noastre stilistice, sa scotocim prin dulap.

Accesorii aurii sau argintii: pe o tinuta neagra

Poti folosi fie o bijuterie mare, cu impact vizual sau mai multe bijuterii fine de acelasi fel, pentru o dispersare a luminii.

Nu exista ceva mai simplu ca o tinuta all black. Ca sa dovedesti ca ai minim de fler stilistic, te rog nu o (mai) accesoriza cu setul de bijuterii aurii de „mamaie”: colierul fin la baza gatului, cei doi cercei care abia se vad pe lobul urechii si bratara asortata. Alege doar una dintre bijuterii (colierul sau bratara) si multiplic-o, recurgand la layering (alte cateva piese similare, cum ar fi 3 sau 5 lanturi fine de diferite lungimi, 4-5 bratari subtiri la o singura mana).

Daca preferi sa ai un sigur accesoriu ca punct focal, poti recurge la o pereche de cercei mari si spectaculosi, un colier de tip colan, 2-3 bratari masive la o sigura incheietura, o brosa deosebita, o curea cu o catarama sculpturala.

In sfarsit, iti amintesc ca si cea mai simpla tinuta neagra are nevoie de „ceva”. O zona cu transparente, o diferenta de texturi si straluciri intre materialele hainelor imbracate, un element de design care sa atraga atentia. Ce poti cauta in dulap: o helanca neagra si o pereche de pantaloni largi din paiete negre; jeansi negri si un sacou negru din catifea; o rochie simpla neagra si un dres fin negru, cu buline reliefate; o fusta neagra din piele si un pulover negru pufos; un hanorac negru cu manecile din voal si o pereche de pantaloni tigareta negri.

Un sacou elegant: te scoate oricand din impas

Invitatii te anunta ca sunt pe drum si tu inca nu te-ai imbracat? Trage pe tine o pereche de jeansi si un tricou alb, apoi cauta in dulap un sacou elegant. Ideal si 100% potrivit sezonului ar fi unul din catifea (violet, visiniu, maro ciocolatiu), din paiete sau din brocart. In locul lui, merge unul tip smocking, cu reverele satinate. Este genul de piesa vestimentara care-ti acorda instant o nota de eleganta. Nu e neaparat nevoie sa incalti pantofi cu toc la tinuta asta; i se potrivesc niste balerini (tot din catifea, de ce nu?), niste adidasi metalizati sau o pereche de pantofi cu toc jos si gros.

Pantofii eleganti: miza jocului

Ca tot adusesem vorba de incaltaminte in paragraful de mai sus…

Daca nu reusesti sa introduci in tinuta nici un element festiv – nici paiete, nici accesorii vizibile, nici vreun element de design sau de seductie -, joaca totul pe o pereche care sa ia ochii targului! Escarpeni colorati si satinati cu toc fin, balerini cu varful ascutit ornamentati cu funde sau cu perle, mocasini din catifea, kitten heels aurii, cizme inalte argintii, botine cu strasuri, ba chiar si sandale cu platforma foarte groasa.

Brosa: accesoriul ignorat pe nedrept

Din perspectiva mea, este cea mai subestimata bijuterie. Poate pentru ca o asociem cu brosele care, pe vremea bunicelor noastre, se agatau in punct unic la reverul unui palton. De fapt, brosele – vintage sau noi – au o anume gratie, un sarm, o eleganta insotita de discretie si demnitate. Se lasa privite si studiate, stiind ca sunt raritati. Iar femeile care le poarta, le seamana.

Daca preferi brosele vintage sau de mici dimensiuni, grupeaza mai multe (cu conditia sa aiba o tematica similara, o culoare in comun, o forma sau materialul asemanator). Cu brosele maxi e simplu: una e arhisuficienta.

Sigur ca le poti agata la reverul unui sacou sau de pieptul unei rochii, insa e o plasare banala. Poti agata o brosa la ultimul nasture (inchis) al unei camasi, pe un umar, la nodul unei esarfe, in locul nasturilor unui cardigan, pe toata linia gulerului unui pulover…

Gasesti brose superbe din portelan la Diana Cojocaru, Daniela Catoi, Raluca Buzura si Atelierul de Portelan, iar din alte materiale la Katerinimou, Moogu, Tria Alfa, Nymphaea, iar targurile vintage abunda in brose cu cristale colorate.

Mix & match de culori: cand nu ai nicio alta varianta

Cine zice ca, de Sarbatori, e obligatoriu sa purtam auriu, argintiu, negru sa paiete? Daca suntem la varsta (sau etapa) in care ne cunoastem stilul, atunci stim ca ne putem imbraca dupa pofta inimii si, mai important, doar in ceea ce ne sta bine (nu in ceea ce spune societatea ca e „adecvat”). Prin urmare, incalcam asa-zisele reguli vestimentare si alegem din garderoba haine colorate, pe care le asortam intr-o tinuta color block. Adica: fara nuante neutre (gri, bej, alb, negru, bleumarin) si fara imprimeuri.

Daca tii neaparat sa sugerezi Craciunul, construieste tinuta in jurul unei piese rosii. Culori care merg de minune cu rosul, in orice nuanta a lui: roz intens, roz somon, bleu, mov deschis, (lavanda), turcoaz intunecat, galben intens, verde inchis, verde salvie, verde crud, portocaliu.

Lasa-mi un comentariu, te rog, ca sunt curioasa: in care dintre cele 5 scenarii de mai sus te regasesti?

Buy me a coffee. ☕ Daca ti-a placut acest articol sau daca ceea ce scriu in newsletter si pe Instagram te-a ajutat sa iti cultivi stilul, sa-ti infrumusetezi tinutele sau sa iei decizii vestimentare mai educate, m-as bucura sa-mi sprijini munca cumparano cafea virtuala, aici. Sau doua. Multumesc

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.