De ce ei ii vine bine, si mie nu?

Poate e o anume alura, nici nu conteaza a cui, cu care simti ca rezonezi imediat. Sau tinuta unei colege, ale carei tinute le admiri si le studiezi pe furis. Ori un mod de a asorta, imbina, suprapune si stiliza haine si accesorii care te surprinde. Te tenteaza. Incerci si tu aceeasi formula, la „virgula si milimetru”.

Si ratezi. Pe tine nu arata la fel, ceva lipseste.

Carina, o minunatie de femeie careia recent i-am organizat garderoba, imi povestea cum nu intelege de ce nu reuseste sa reproduca tinutele unei influencerite, cunoscuta pentru stilul ei minimalist si feminin. „Pe contul ei de Instagram, tinutele ei par atat de simple! Jongleaza cu tricouri putin supradimensionate, hanorace, jeansi, un trench, camasi albe, botine, tenisi, cateva perechi de cercei aurii, mai schimba gentile… Exact aceasta simplitate m-a incurajat sa ii urmez modelul, sa ii copiez tinutele, pentru ca ma saturasem de bataile de cap din fiecare dimineata, cand nu mai stiam ce sa port cu ce. Voiam niste tinute sic, simple si frumoase. Faza e ca am garderoba plina de piese basic, deci ar fi trebuit sa fie usor sa „rescriu” lectia ei de stil. Cu toate astea, la fiecare tentativa, tinutele mele au fost un mare esec. Pe femeia asta, aratau pe cat de simple, pe atat de luxoase. Pe mine, fade, terne, saracacioase. Pur si simplu, nu pot sa inteleg ce nu fac bine: avem aproape aceeasi varsta, acelasi tip de silueta, iar hainele ne sunt foarte similare. Ce fac gresit?”

Evita comparatiile

Parafrazand-o pe Jane Austen, iata un adevar universal acceptat: comparatiile sunt toxice. Daca langa tine s-ar aseza o alta femeie, imbracata intr-o tinuta foarte similara cu a ta si ti s-ar cere sa o alegi pe cea mai bine alcatuita si mai armonioasa, ti-ar fi dificil sa faci o comparatie obiectiva: vei evalua, critica, judeca. Cand pe ea, cand pe tine…

Care dintre noi doua se descurca mai bine, ea sau eu?
Care dintre noi doua arata mai bine, ea sau eu?

Daca increderea in tine iti e fisurata, daca nu iti vezi calitatile, daca iti spui mereu ca nu esti la fel de frumoasa, atragatoare, ingrijita, eleganta ca alte femei (a se subintelege: „imi place stilul acelei femei dar nu pe mine, nu va arata niciodata la fel!”), vei concluziona ca esti lipsita de farmec si gratie, ca nu te pricepi la stil, ca nu ai o silueta bine proportionata.

Cu toate astea, ai in fata o dovada si o cheie: „pe mine nu va arata niciodata la fel”. Cu atat mai bine! Asta nu inseamna ca femeia cu care te-ai comparat e mai draguta, mai supla, mai tanara, mai seducatoare, mai cool, mai bine imbracata, mai talentata la stil ca tine. Fiecare se foloseste de propriile talente, fiecare se pune in valoare cum stie, fiecare are farmecul propriu.

Chiar daca silueta respectivei femei este aproape identica cu a ta, altceva da viata si culoare tinutelor purtate: reteta formata din personalitate, energie, gust (preferinte), zona de confort si alura. Ceea ce transmiti tu cand te misti, felul in care porti tu hainele alese, postura corpului tau, cum si cat de mult alegi sa incarci vizual o tinuta sau sa o epurezi sunt aspecte mai importante in tinuta rezultata, decat forma corpului, masura etichetei, cifrele masuratorilor in centimetri sau kilograme.

Prin urmare, in loc sa-ti hranesti spiritul competitiv si rivalitatea, comparand ceea ce nu este comparabil, descopera-ti propriul univers stilistic. Fara sa incerci sa ai masura propriei carisme (e o sarcina imposibila…), ci cautand si explorand ceea ce te reprezinta cu adevarat. Tatoneaza si experimenteaza, in loc sa copiezi si reproduci o imagine lipsita de viata. Sau, in orice caz, imaginea unei alte persoane.

Inspira-te, pentru a crea

E firesc sa cauti inspiratie vestimentara in jurul tau.

Sa observi modul in care alte femei interepreteaza tendintele. Sa te fascineze combinatiile de culori din tinute unei trecatoare oarecare. Sa te prinzi de formula prin care eroina unui serial tv adapteaza croieli din secolul 19 pentru tinute actuale. Sa inveti dintr-un tutorial metoda prin care asortezi piese de la Zara cu altele cumparate dintr-un bazar sau dintr-un targ de vechituri. Sa te simti incurajata de exemplul unei vecine curajoase si libere, care se imbraca „uschit” si careia nu ii e teama nici de posibilele greseli stilistice, nici de parerile altora.

La fel ca mai sus, nu incurajez imitarea ci invatarea din exemple, apoi exersarea prin aplicare si personalizare. Poti admira tinutele cuiva, insa nu pentru a le copia, ci pentru a-ti pune in miscare propria creativitate. Pentru a-ti inventa propriul stil, depasind tiparul unor tinute impuse („x se asorteaza cu y, asa scrie la carte, asa am citit eu ca se face”) si ale unei imagini impersonale. Pentru a veni cu tusa TA de originalitate, pentru ca pana la urma in asta consta stilul personal.

Vei trai mai multa bucurie si satisfactie daca te concentrezi pe rafinarea propriului gust si pe ghidajul propriei intuitii. Pentru ca hai sa nu confundam lucrurile! Atunci cand te simti satisfacuta ca ti-a iesit o tinuta copiata integral din postarea altcuiva – aceeasi piesa, cumparata de la brandul taguit, plus combinarea cu accesorii identice ca in postare, plus stilizarea intregii tinute facuta foarte similar cu ce ai vazut in postare -, in cel mai bun caz te poti mandri cu faptul ca ai facut shopping si ca te-ai imbracat. Atat. Zero stil personal, zero aport propriu, zero interpretare in cheie individuala. Ai urmat la virgula indicatiile si instructiunile altcuiva. E ca si cum ai fi asamblat mobilier de la Ikea si te prezinti designer de interioare sau ai incalzit un semi-preparat, prezentandu-l la masa ca fiind gatit integral de tine…

Cat despre posibilele greseli stilistice… depaseste-ti aceasta teama, e complet nefondata. Iti spun cu toata sinceritatea ca nu exista greseli stilistice, pentru ca atunci cand e vorba de stil totul tine de gust, de personalitate, de zonele de confort ale fiecareia, de interpretarea personala a unor recomandari. Subliniez „recomandari”, pentru ca nu exista reguli.

Regula inseamna lege. Inseamna ca ce e scris trebuie urmat la litera. Inseamna ca nu e loc de creatie proprie, ci doar de executie. Imagineaza-ti ca, daca toate lucrurile care implica minima creativitate s-ar baza pe reguli in loc de recomandari, toate retetele de placinta cu caise ar avea acelasi gust, toate buchetele cu bujori si trandafiri ar arata la fel, toate playlisturile ar suna la fel… si toate tinutele si garderobele ar arata la fel.

Deci totul se reduce la diferente subiective, de gust: ce imi place mie posibil sa nu placa altcuiva, dar asta nu inseamna ca e gresit sau urat. Asa-zisele greseli nu sunt decat ocazii sa observi ce poti adauga sau modifica, ce faci usor si ce iti prezinta dificultati, ce iti place si ce nu.

Iar daca incursiunea stilistica ti se pare putin infricosatoare – nu stii daca sa incepi cu un declutter sau cu un moodboard, cu o garderoba-capsula sau cu purtarea intregii garderobe -, nu te obliga nimeni sa faci asta de una singura. Lasa-te ajutata de un expert, de un stilist care iti place si in care ai incredere.

Atentie la detalii

In sfarsit, revenind la povestea initiala a Carinei… Cu tot demersul ei bine intentionat, e posibil sa ii fi scapat din vedere o bucatica din puzzle-ul stilistic pe care si-l dorea.

De exemplu: combinatiei de tshirt alb – blazer bleumarin – jeansi bleu – tenisi albi, care pare atat de simplu de reprodus, ii lipseste suflul modern daca nu se tine cont de tesaturi, volume, proportii, croieli, stilizare, stil general. Tricoul tau basic din jerseu de bumbac, a carui linie e mulata pe corp, va avea cu totul alt efect in comparatie cu tricoul lejer, din bumbac in amestec cu in si cu linie usor masculina, care apare in tinuta originala. Poate ca blazerul tau e tot bleumarin, dar poate e prea cambrat, prea scurt sau prea lung. Poate ca tenisii tai sunt tot albi si din panza, dar au talpa prea subtire, care nu se mai potriveste nici cu jeansii baggy, nici cu sacou oversize.

Iti pot analiza, similar, o tinuta compusa dintr-o rochie boema, fluida si inflorata, asortata cu adidasi. O asociere stilistica omniprezenta, pe care mai toata lumea pare sa o stapaneasca cu maiestrie. Si atunci de ce pe anumite femei pare nepotrivita, incongruenta, usor demodata? Poate ca rochie ta e fluida si inflorata, dar croiala e prea clasica si cuminte, cu insuficient volum si fluiditate. Poate ca si adidasii tau sunt tot adidasi, dar sunt negri, de alergare si cu varful ingustat, ceea ce ii face complet nepotriviti unei aluri folk. Sau poate ca ochelarii tai de soare au o forma prea severa sau prea moderna, iar bijuteriile prea asortate si elegante.

Repet recomandarea de mai sus: urmati „spiritul” tinutei – proportiile, structura sau fluiditatea, registrul stilistic sau perioada sugerata de elementele ei, nu copiati 1:1 tinuta in sine si, mai ales, nu reproduceti fara sa tineti cont de detalii. Retetele devin cu atat mai bune, cu cat ingredientele sunt mai bune.

Ramane sa iti inventezi propriile retete si sa le condimentezi, asa cum se spune, dupa gust.

Si pentru ca tot vorbim despre „gust” si „stil”, profit de tema acestui articol ca sa iti amintesc de workshopul din 20 iunie, Descopera-ti arhetipul stilistic. Este pentru tine, daca:

  • ai dulapul plin de piese basic casual si prea putine piese care atrag atentia. Esti in dificultate cand ai nevoie sa fii eleganta.
  • te imbraci mereu in diverse rochii (sunt piesele tale preferate!), insa parca arati mereu la fel. Te tenteaza ceva diferit, din tendinte, dar nu stii ce ti s-ar potrivi.
  • porti zilnic tinute spectaculoase, stralucitoare sau ultra-accesorizate, si te blochezi la outfiturile de weekend. E ca si cum nu stii cum arata varianta casual a stilului tau…
  • toate tinutele tale sunt „dragute”, feminine si cu o nota adolescentina, care nu se mai potriveste varstei si etapei tale de viata. Iti doresti sa descoperi varianta ta mai implinita, ceva mai maturizata, insa la fel de cocheta.

Mai ales, este pentru tine daca:

  • ai observat ca ai in garderoba haine mult prea diferite unele de altele, care te-au entuziasmat cand le-ai cumparat si cu care nu stii ce sa faci, nu prea iti ies tinutele asa creative cum sperai
  • iti doresti din tot sufletul sa poti spune ca ti-ai definit stilul, ca ai ajuns la esenta lui si ca stii exact ce haine ti se potrivesc
  • ti-ai propus sa identifici si sa porti doar acele tinute care combina confortul cu stilul tau personal, pentru ca pe viitor sa nu mai fi coplesita dimineata cand alegi cu ce sa te imbraci
  • vrei, pur si simplu, elimini gandul „nu am stil, nu ma pricep sa ma imbrac” si sa il inlocuiesti cu „gata, acum stiu ce (piese si tinute) ma reprezinta, stiu cum arata stilul meu!”

Iti poti rezerva locul cu un mail la inscrieri@imagematters.ro.
Contributia ta: 190 lei
(Datorita numarului limitat de locuri, locul poate fi rezervat timp de 48 ore si este considerat ocupat doar in momentul achitarii taxei de participare)
Atelierul are loc joi, 20 iunie, incepand cu ora 18:30, in showroom-ul Muna de pe Calea Victoriei 190.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.