Ce nuante se potrivesc tuturor?

Stiu ca ati auzit deja de analiza cromatica, multa lume face tam-tam in jurul acestui instrument de styling (si pe buna dreptate, if you ask me). Culorile au importanta lor, pentru ca ce sens are sa iti cumperi o rochie care se aseaza bine pe silueta ta si pe care ai dat o caruta de bani, daca nuanta iti subliniaza cearcanele si ridurile (mai ales cele de pe gat si decolteu), lasa impresia ca tenul iti e ca un pergament iesit din Biblioteca din Alexandria, e prea stridenta pentru cat de delicata iti e fizionomia sau, din contra, te eclipseaza intr-atat incat te confunzi cu tapetul?

Dar asta e alta poveste, pentru un alt articol…

Daca inca nu v-ati decis sa descoperiti intreaga paleta a culorilor care va infrumuseteaza, daca v-ati saturat sa va tot intrebati daca nuanta x va pune in valoare carnatia de portelan dar ati cam vrea sa iesiti – fara sa gresiti! – din negru, bejuri banale si griuri lipsite de viata, am pentru voi o veste buna.

Toata lumea a auzit de culori (sau nuante) neutre. In context stilistic, neutrele nu fac rau estetic niciunei tipologii, adica pot fi purtate si de o bruneta, si de o blonda, si de o roscata samd… neinsemnand ca acele femei stralucesc sau se evidentiaza cand le imbraca! Dar nici nu arata ingrozitor, sunt fix la mijloc. Neutre, ca prezenta. Neutru mai inseamna si ca respectivele nuante nu sunt supuse tendintelor, pot face parte si din garderoba de sezon cald, si din cea de sezon rece. Cel mai important, din perspectiva mea, este ca nuantele neutre suporta orice alaturare cromatica fara sa dea nastere unei catastrofe vizuale. Ce usurare, nu-i asa?, pentru cele care isi fac griji legate de corectitudinea asortarii culorilor intr-o tinuta!

Ceva mai putin popularizate decat cele neutre sunt nuantele universale. Au aceleasi calitati ca cele neutre (versatilitate, atemporalitate etc), insa sunt mai putin banale, mai putin impersonale. Ele exista ca sa multumeasca pe toata lumea si sa valorizeze tinutele tuturor, fara discriminare si fara batai de cap. Punctul lor forte, spre deosebire de cele neutre, este ca sunt vizibile. Asa ca in articolul de azi punctez 4 astfel de nuante universale, va incurajez sa le adaugati in garderoba ca prim gest de detasare fata de cele neutre.

Rosu

Este, poate, cea mai controversata familie de culori din intreaga paleta cromatica. Sunt persoane care vad rosul drept exclusiv seducator, permanent asociat persoanelor care isi doresc sa fie in centrul atentiei sau posesoare a unei personalitati puternice. Altele percep rosul drept dificil, tocmai datorita numarului mare de nuante disponibile: rosu sangeriu, rosu caramiziu, rosu aprins, rosu stacojiu, rosu pepene, rosu rodie…

Nuanta de rosu universal este, daca ar fi sa gasesc o asociere simplista, cea a dozei de Coca-Cola. Nici prea calda (cu tenta portocalie), nici prea rece (cu tenta albastruie), nici prea intensa (ca semaforul), nici prea decolorata (cum e rosul persan sau indian). Atat vreme cat ramane echilibrat si temperat, rosul are efect de lifting, ne confera vitalitate, ne contureaza prezenta exact atat cat e nevoie.

In functie de nuantele cu care este combinat, poate crea un efect clasic si elegant (cu alb, bej camel, bleumarin), exotic si spectaculos (cu violet, turcoaz, oranj), casual si trendy (cu bleu, galben neon, verde smarald) sau modern si cool (cu gri mediu, roz si maro ciocolatiu)

Crem

Spre deosebire de rosu, cremul nu are vocatia sublinierii unui look. Considerati-l mai curand o baza usor de ales, care se va asorta cu orice culoare ii veti alatura. Pentru ca poate parea tern, recomandarea mea e ori sa mergeti in directia crearii unei tinute tonale (nuante de crem, ecru, bej foarte deschis) cu piese in croiuri ireprosabile, ori sa alegeti piese din tesaturi texturate sau cu straluciri (catifea reiata, tricotaje cu torsade sau pufoase, paiete semi-lucioase, satin).

Din punctul meu de vedere, cremul este devalorizat de piese ultra-basic sau foarte clasice; devine elegant cand este asociat unor tinute cu design modern, oversize sau cu linii bine structurate: un mantou din stofa de lana, un blazer, o pereche de pantaloni lejeri cu talie inalta si pense…

Verde masliniu

Stiu ca nu place multora. Cu toate astea, aceasta nuanta cu radacini organice si minerale ni se potriveste tuturor. (Apropo, cine nu il agreaza, il poate exclude din alegerile sale vestimentare). Mie, personal, mi se pare ca verdele masliniu devine remarcabil pe o blonda, exotic pe o roscata si savuros pe o bruneta…

Arata fantastic pe un trenci clasic, pe o rochie-petrecuta, pe o fusta plisata, chiar si pe o pereche de cizme din piele intoarsa sau o geanta de umar cu linii minimaliste.

Roz bujor

Nu e vorba nici de rozul bonbon (pastelul in care sunt colorate bomboanele fondante sau milkshake-ul de capsuni), nici de cel pudrat (caruia ii mai spunem vintage). Nu este nici agresiv cum e fucsia, nici translucid ca rozul cuart. Este un tip de roz care se situeaza la mijlocul spectrului de temperatura si claritate. Impresia mea initiala a fost ca, din 2023 de la lansarea filmului “Barbie” si pana azi, piata s-ar fi saturat de roz. Dar nu e asa.

Rozul inspirat de culoarea bujorilor (sau a leandrilor) va ramane multa vreme preferatul multor femei pentru ca nu este nici infantil sau adolescentin, si nu mai este nici exclusiv asociat femininului. Este o culoare euforica, optimista, cocheta, prietenoasa, versatila.

Pana veti ajunge sa va imbracati din cap pana-n picioare in roz, ca Kitten Kay Sera, incepeti prin a purta accesorii roz, o vesta tricotata roz (peste o camasa din denim) sau o esarfa cu imprimeu in nuante de roz (cand imbracati o rochie austera).

Iar cand va decideti ca vreti sa faceti pasul de la nuante neutre si universale la paletarul vostru personalizat, scrieti-mi si programam o sedinta de analiza cromatica (iar de Black Friday, va puteti achizitiona doar paletarul, impreuna cu un alt serviciu, just saying…)

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.