Coloreaza cu atentie
As minti daca as spune ca imi aduc aminte cu precizie cand mi se spunea la gradinita lucrul asta: „coloreaza cu atentie!” Dar daca se intampla, in mod cert avea legatura cu depasirea conturului desenelor din cartile de colorat, nu cu moda.
Astazi, e randul meu sa va spun „colorati cu atentie!” – un alt fel de a spune ca nu e cazul sa deveniti sclavele „culorilor sezonului”, oricat de frumoase ar fi; atentia se refera la alegerea nuantelor care vi se potrivesc.
Culoarea ar trebui sa fie un absolut: daca ti se potriveste, o porti; daca nu, nu. Dar pentru ca lucrurile interesante sunt intotdeauna putin complicate, intra in scena factorii „moda” si „tendinte”. Aici e momentul cand cele mai versate in ale stilului isi dau ochii peste cap, pufnesc si gandesc „doar nu vrei sa spui ca sunt genul de tipa care se duce si isi cumpara tinute intregi portocalii, doar pentru ca au aparut in colectii!”
Da, stiu – o sa spuneti ca moda e de vina, complica pana si lucrurile de baza cum sunt culorile. Mi-ar placea sa fiu de acord. Si sunt, dar numai pana la un punct, pentru ca trebuie sa recunoasteti ca aparitiile repetate ale unor anumite culori – albastru cobalt, galben citron, roz fuchsia – iti slabesc rezistenta si te fac vulnerabila in fata puterii vreunei nuante de sezon. Si uite asa, o culoare pe care pana nu demult o asociam numai halatelor maistrilor din fabrici sau (pentru ca tot vorbeam de copilarie mai devreme) profesorilor din atelierele de mecanica si intr-o oarecare masura uniformelor scolare, ajunge sa fie cotata „in tendinte”.
Acelasi lucru e valabil si pentru nuantele de verde electric, de galben neon, de roz ciclam sau rosu cardinal. Pastelurile luminoase, dimpotriva: in urma cu zece ani erau considerate feminine si romantice; astazi sunt perceput drept demodate si batranicioase. O nuanta pastel moderna este astazi ori o derivatie a bejului (vezi nuantele nude), ori o variatie saturata, laptoasa, a unei culori mai puternice. Daca nu ma credeti, cautati pe internet fotografii de la inceputul anilor ’90 cu Linda, Naomi sau Christy (sau orice alta actrita, manechina sau cantareata). Toate femeile purtau rujuri de un rosu intens. Cat de sofisticate pareau, cat de sexy machiajul lor… si cat de demodat si strident astazi. QED.
Asadar, culorile sufera mutatii. Un roz poate fi copilaros, te poate face sa semeni cu Barbie sau poate sugera un erotism discret. In unii ani vei avea impresia ca in sfarsit ai scapat de negru, iar in altii vei simti ca este cea sofisticata optiune de stil. Bleumarinul poate fi echivalenta cromatica a unui program de Revelion exclusiv de manele – oribil, catastrofic, care te impinge la sinucidere – ca sa se reinventeze, dupa un an intr-o alta forma, mai eleganta si mai sic (erm… sa spunem ca un sari de la Bollywood, atins de stralucirea paietelor si purtat peste salvarii aurii de la Ralph Lauren).
Morala povestii? Colorati-va garderoba cu mare atentie. Descoperiti nuantele care vi se potrivesc (pigmentii alesi corect va vor lumina tenul si se vor armoniza cu intreaga infatisare, fara ca nuanta sa va eclipseze); actualizati-va combinatiile de culori din cand in cand si tineti minte ca niste paiete mate, o tesatura semi-transparenta sau o textura deosebita pot imblanzi o nuanta altfel foarte aprinsa. Acelasi efect il are si purtarea respectivei culori intr-un accesoriu (de preferat o geanta sau o pereche de sandale; dresurile violent colorate, cizmele sau pantofii vor face sa explodeze retina celor care te privesc).
Ceea ce porti cu nuanta aleasa este la fel de important. Unele femei arata mai bine in tinute ton pe ton, altele sunt infumusetate de constraste cromatice. O analiza cromatica este genul de serviciu „eye-opener”, cum ii spun eu – fie te ajuta sa vezi dincolo de cele 3-4 culori pe care le alegi in mod constant, fie sa faci ordine in caleidoscopul din dulap, din care mai putin de jumatate ti se potrivesc cu adevarat.
Astea fiind zise, sa nu credeti ca ceea ce am scris este un indemn sa stati departe de culorile primaverii. Nu este nici o recomandare sa va impopotonati in toate culorile curcubeului, pentru ca nu veti face decat sa aratati ca definitiile kitschului – fetele de la „Dimineata cu Dani si Razvan”, cele cu concursurile prin telefon la diverse posturi TV sau ca papusile „de ora 10”. Nu, postul de mai sus este un ghiont discret, care sper sa va faca sa re-ganditi felul in care combinati nuantele pe care deja le aveti in garderoba. Desi, daca garderoba voastra este in exclusivitate neagra, ar trebui sa va rasfatati cu ceva diferit.
Avand in vedere cele spuse mai sus, cu ce ma sfatuiesti sa port o fusta din matase fuchsia, lalea, absolut superba?in asociatie cu negru mi se pare ca arata vulgar…
@Elis: mie imi place cum arata rozul ciclam langa rosu zmeuriu, portocaliu, langa o alta nuanta de roz (mai deschis), langa verde aqua, crem, visiniu sau langa un imprimeu pe alb care sa contina roz/aqua/galben deschis. Combinatiile propriu-zise de culori sunt o chestiune de preferinta personala, ceea ce spuneam eu mai sus este ca alegerea culorilor din tinuta trebuie sa tina cont de anumiti factori, mai ales daca sunt purtate in jumatatea de sus a corpului. S-ar putea ca oricare dintre nuantele enumerate de mine mai sus sa nu ti se potriveasca, dar eu nu stiu cum arati tu.