Hillary Clinton si moda
Nu stiu daca ati aflat, dar Hilary Clinton ar fi trebuit sa apara in editia americana a Vogue pe luna februarie. In ultimul moment, doamna senator a declinat invitatia acceptata anterior si nu s-a prezentat in ziua sesiunii foto. Probabil nimeni din stafful ei nu i-a comunicat ca Anna Wintour nu accepta refuzuri si ca este posibil ca acest lucru sa ii piarda voturile din partea fashionistelor de peste ocean.
„Ni s-a spus de catre cei din anturajul doamnei Clinton ca au existat rezerve cu privire la aparitia sa in Vogue, aparitie care i-ar fi creat o imagine mult prea feminina”, a declarat purtatorul de cuvant al Vogue USA.
Nici nu mai e nevoie sa spun ca Wintour nu putea sa treaca cu vederea absenta doamnei senator, iar in editia de februarie semneaza un material foarte acid:
„Imagine my amazement then, when I learned that Hillary Clinton, our only female president hopeful, had decided to steer clear of our pages at this point in her campaign for fear of looking too feminine. The notion that a contemporary woman must look mannish in order to be taken seriously as a seeker of power is frankly dismaying.”
Ceva mai jos continua:
„This is America, not Saudi Arabia. It is also 2008: Margaret Thatcher may have looked terrific in a blue power suit, but that was 20 years ago. I do think Americans have moved on from the power-suit mentality, which served as a bridge for a generation of women to reach boardrooms filled with men. Political campaigns that do not recognize this are making a serious misjudgement.”
Pana acum nu au existat comentarii din tabara Clinton. Interesant este ca Hillary Clinton a aparut de 6 ori in Vogue, inclusiv pe coperta editiei din decembrie 1998, cand era prima doamna a Statelor Unite. Pe vremea aceea nu avea o problema cu a fi prea feminina, ce s-o fi schimbat intre timp?
Din punctul meu de vedere, dreptatea este undeva la mijloc. Wintour are dreptate cand ridiculizeaza dorinta de a avea o imagine masculinizata, prin orice mijloace. Pozitionandu-se astfel, Hillary Clinton lasa impresia ca nu are siguranta propriilor realizari. Iar daca femeia crede ca castiga credibilitate pastrandu-si o infatisare rigida, depasita, clasica, greseste: realizarile ei ar trebui sa o reprezinte, nu hainele. Americanii se mandresc cu politica lor anti-discriminare, dar paradoxal refuzul unei candidate la presedintie de a aparea intr-o revista de moda sugereaza o gandire cliseistica si o strategie asemanatoare.
In alta ordine de idei, pot sa inteleg de ce Hillary a refuzat aparitia in Vogue. Ce i-ar fi adus in plus un pictorial, in care ar fi aparut imbracata in haine scumpe si frumoase? Fashionistele probabil ar fi gasit ridicol ca la 60 de ani sa pozezi in Vogue (desi cred ca daca ar fi imbracat-o in Bill Blass sau Oscar de la Renta ar fi fost superba!). Cei cu venituri medii si joase i-ar fi dat un vot de blam, Vogue este o publicatie prea elitista pentru americanii obisnuiti iar pictorialul ei ar fi fost catalogat drept o insulta la adresa americii blue-collar. Oponentii ei ar fi spus ca se foloseste de orice mijloace pentru a-si creste vizibilitatea si numarul de voturi. Fiica-sa probabil i-ar fi cerut sa ii puna o pila la Wintour ca sa poata primi haine de designer gratuit.
Ma rog, spre deosebire de o celebritate din industria muzicii sau a cinematografiei, saraca Hillary nu poate sa faca un pictorial sau un interviu doar pentru ca e „fun”, de amorul artei. La fel ca si in cazul reginei Marii Britanii, fiecare detaliu e o chestiune de imagine publica. Imi pare rau pentru ea, imi pare rau mai ales ca nu are curaj sa infrunte niste clisee.
Later edit: Terminasem de scris postul de mai sus, dar tocmai am citit ca in ultimul numar din Harper’s Bazaar exista un pictorial in care, surpriza!, apare doamna senator. Candidata partidului Democrat apare alaturi de Nadja Auerman intr-o pagina intitulata The Fashion of Politics. Ceea ce nu stie toata lumea este ca, de fapt, pictorialul este masluit. Nadja Auerman nu a pozat langa Hillary Clinton, ci langa o silueta din carton, in marime naturala, cu imaginea senatoarei. Desi nu exista nici o mentiune cu privire la tinuta ei, WWD sugereaza cu subtilitate ca ar fi vorba de un costum alb din matase, cu pantaloni, creat de Francesco Costa pentru Calvin Klein – asemanator cu cel recomandat de Wintour in mesajul sau din Vogue. Evident, nici in acest caz cei din stafful doamnei Clinton nu au dat nici un comunicat de presa.
Comentarii despre acest post