Capsula de trait si de imbracat, nu de slabit

Diferita ca dimensiune, concept si diversitate de „garderoba de baza”, capsula este genul de idee care le face pe femei sa se incrunte: „cum adica sa ma descurc cu atat de putin haine? N-am destule probleme pe cap, mai fac acum si matematica vestimentara?”

Da, e un punct de vedere. Si da, adevarata garderoba-capsula nu se potriveste oricui. Nu confundati garderoba-capsula cu o varianta de linie vestimentara, editie limitata, ale carei piese sunt create pe principiul mix & match. Pe de alta parte, este ceea ce are nevoie o femeie uber-busy, organizata si disciplinata, al carei stil vestimentar pune accent pe functionalitate si nu pe creativitate.

capsule-wardrobe.png

In loc de a avea dulapuri pline de haine pe care nu le poarta si nu stiu cum sa le asorteze, aceste femei vor fi servite de un numar optim de piese (intre 11-25) care, combinate si asortate corespunzator, vor crea un numar suprinzator de mare de tinute (intre 50 si 85, care ar acoperi intre 7 si 12 saptamani!).

Exista cateva criterii si cativa pasi pentru a-ti putea pune la punct o astfel de capsula.

Poti sa incepi prin a face o evaluare a nevoilor tale vestimentare: ce fel de activitati ai pe timp de zi, cum se desfasoara viata ta sociala de zi si/ sau de noapte, unde si cum iti petreci vacantele, ce „roluri” ocupi. In plus, firele calauzitoare al alegerilor vestimentare urmatoare vor fi silueta, preferintele vestimentare personale, cromatica, varsta, bugetul.

capsule-wardrobe.jpg

Ca sa va faceti o idee, iata cateva sectoare ale vietii voastre care pot influenta nevoile vestimentare:
– pe jos, transport public sau masina proprie? Asta poate inseamna, in functie de varianta, incaltaminte comoda, mai multi pantaloni decat fuste, haine mai lungi si mai calduroase, genti mai curand functionale decat incapatoare.
– ce cuprinde viata ta sociala? Gratare, pranzuri cu familia, degustari de vinuri si branzeturi, seri de Monopoly cu prietenii acasa? Ori nopti de clubbing, blind dates, iesiri la film si teatru, petreceri si vernisaje? Fiecare dintre acestea modifica tipologia hainelor pe care le alegi: de la jeansi si rochii casual cu imprimeuri, la topuri si fuste sexy, incaltaminte eleganta, accesorii glamorous.
– ce tip de activitate profesionala desfasori? Lucrezi intr-o banca, o multinationala sau intr-o galerie de arta? Exista un cod vestimentar impus la locul tau munca?

Revenind la aritmetica vestimentara, calculele si, ulterior alegerile facute in magazin, sunt relativ simple:
– fiecare top/ tricou/ camasa/ sacou/ cardigan trebuie sa se potriveasca cu cel putin 3 piese pentru jumatatea de jos a tinutei (jeansi, pantalon, fusta).
– sacourile trebuie sa se asorteze cu cel putin jumatate dintre piesele pentru partea de sus a corpului
– rochiile ar trebui sa poata fi purtate singure sau cu cel putin un cardigan si un sacou pe deasupra

Aveti mai jos un exemplu de capsula business casual, in care din 12 piese pot fi create 85 de tinute, astfel:

capsula-business-casual.jpg

4 topuri x 3 (2 pantaloni si 1 fusta)= 12 tinute
3 sacouri pot fi adaugate fiecarei tinute, pentru un look mai serios, mai business = 3 X 12 tinute = 36 tinute noi
O rochie poate fi purtata singura sau cu cele 3 sacouri = 4 combinatii in plus

…. deja sunt 40 de tinute, fara sa vorbesc despre accesorii.

3 esarfe diferite  care pot fi asortate cu 2 topuri (si cu cele 3 piese de jos) = inca 18 tinute
4 coliere purtate cu 3 dintre topuri = inca 27 look-uri.

Voi cum va gestionati garderoba? Aveti vreun algoritm pus la punct?

Later edit: inspiratie suplimentara, via J.Crew.

Sursa foto: shopbop.com, , jcrew.com, insideoutblog.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    Stilistele says:

    foarte util articol 🙂

  2. 2
    Anca says:

    Super interesant, nu m-am gandit la intrebarile mentionate de tine, dar ai atata dreptate! Eu, cel putin, ar trebui sa invat sa ma gandesc mai mult la utilitatea hainelor atunci cand le cumpar, asa ca multumesc pentru lectie! 🙂

  3. 3
    miha.ela says:

    Acum o saptamana-doua, am scos tot din dulap si am probat toate hainele, facand combinatii/tinute si le-am notat in agenda.
    Stiu ce trebuie sa imi mai iau, asta si datorita articolelor tale. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.