Reguli de stil facute pentru a fi incalcate
Daca zilele viitoare am sa va explic cum va puteti da seama daca sunteti bine imbracate, de data asta trec repede in revista cateva reguli de stil – eu le incalc, le ocolesc, le modific. Voi cum procedati?
Regula #1. Nu asorta verde cu albastru.
Este combinatia mea preferata, asadar incalc aceasta regula cu constiinciozitate 🙂 Verde smarald langa aqua, verde kelly cu aqua, adica nuante calde de verde asortate cu tonuri calde de albastru. E o schema cromatica intalnita in natura, asa ca noi de ce sa nu o purtam?
Regula #2. Roscatele nu ar trebui sa poarte rosu sau roz.
Absolut toata lumea – indiferent de pigmentatia tenului, culoarea ochilor si a parului – poate purta rosu si roz. Depinde insa de ce tip de rosu sau roz i se potriveste: cald sau rece? deschis sau inchis? intens sau estompat? Ca sa vedeti cat de bine ii sta unei roscate cu rosu, uitati-va la Julianne Moore. Delicioasa…
Regula #3. Nu purta alb sau negru daca esti invitata la o nunta.
As incalca aceasta regula abia dupa ce m-am consultat cu mireasa respectiva si dupa ce mi s-a spus ce este acceptabil din punct de vedere vestimentar la eveniment. Am fost la nunti la care mireasa avea rochie verde si era mai mult decat fericita sa lase alte femei sa poarte alb. Asa cum am fost si la cununii in care ni s-a spus oficial ca, atata timp cat mireasa poarta alb, nimeni altcineva nu ar trebui sa o eclipseze. Cat despre negru, personal cred ca este o culoare prea sobra pentru o ocazie atat de fericita.
Regula #4. Nu purta incaltaminte alba.
Cizmele albe le includ in categoria „ieftine, de prost gust”, la fel si pantofii albi. Indraznesc sa port sandale albe doar daca au barete foarte subtiri. In locul lor voi prefera oricand o varianta de escarpeni nude sau intr-o nuanta deschisa de bej camel.
Regula #5. Pantofii trebuie intotdeauna purtati cu dresuri.
Cine spune asta? Cand lucrezi intr-un mediu profesional traditional, care impune un anume cod vestimentar (HoReCa, banci, agentii guvernamentale), din decenta oricum vei purta pantofi cu varful nedecupat in loc de sandale. Dar asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa porti ciorapi.
Regula #6. Asorteaza pantofii cu geanta.
Este genul de „regula” care intra si iese din moda, la fel de frecvent. Cu cat incerci sa le asortezi mai bine, cu atat creezi o infatisare mai clasica, eleganta dar, din pacate, cam lipsita de creativitate. Daca iti place sa le asortezi, cauta sa fie in texturi diferite – pantofi din piele intoarsa cu o geanta texturata. Altfel, sfatul meu este sa preiei una din culorile tinutei tale pentru unul din accesorii, iar pe celalalt sa il pastrezi intr-o nuanta neutra – asta daca nu ai experienta cu combinatiile de culori. Daca ai fler, nu exista limite la ce poti asorta…
Regula #7. Nu asorta auriul cu argintiul.
De ce nu, intreb eu? Exista o multime de bijuterii si accesorii care alatura aceste doua metale, primul exemplu care imi vine in minte sunt ceasurile cu bratari in 2 nuante de metal. Altfel, cand vrei sa proti bijuterii diferite, cauta sa fie o proportie de 80/20, nu de 50/50. Asta inseamna nu o pereche de cercei aurii si un colier argintiu, ci cercei aurii si bratari aurii si argintii impreuna (de preferat, nu din cele extrem de sclipitoare).
Fotografii: net-a-porter.com
albastru cu verde arata superb, la fel si albastru cu maro.
mai e regula „nu asorta imprimeuri diferite”, si totusi exista imprimeuri care merg excelent impreuna.
imi place sa asortez culori calde cu reci, nu-mi place cum arata calde cu calde sau reci cu reci, dar aici e vorba de cum imi place, nu stiu daca e o regula.
de pantofi albi ma feresc si eu, si totusi am avut o pereche de balerini albi care cand s-au ‘patinat’ au inceput sa arate bine.
si am avut intotdeauna chestia aia, nu-mi place ca hainele de pe mine sa arate ‘prea noi’, asa ca le rodez un pic prin casa inainte sa le scot in lume (ma refer in special la cele casual), iar in cabina de proba fac tot felul de miscari voit exagerate ca sa vad cum se comporta hainele respective in ‘miscare’.
imi place senzatia de haina pe care nu o simt.
Albastrul cu verde, si albastrul cu maro cum spune anna au votul meu. Sunt de acord ca Julianne Moore arata minunat in rous, in schimb dupa parerea mea rozul nu o avantajeaza deloc. Cel putin, nu acel roz. In privinta culorilor de nepurtat la o nunta, nu am facut un faux pas cu alb sau negru, in schimb am purtat o data rosu. A fost la o nunta cu o mireasa in verde, nu albul clasic, si totusi nu m-am simtit asa de prost in viata mea. Am avut impreisa ca toata lumea se uita urat la mine si ma judeca pentru intentii vadit eclipsatoare :).
Fara pantaofi albi? De ce? Consider aceasta regula un exemplu de snobism. Ca pantofii albi sunt dificil de purtat o fi adevarat, pentru cei care mine care in general ar trebui sa evite albul. Dar in principiu nu vad de ce pantofi in orice culoare ar fi un no-no. Stiu ca avem exemple groaznice de cizme de musama si tot felul de creatii de-a dreptul obscene din anii 80, dar mai avem si exemple din anii 30, o era a elegantei desavarsite, care demonstreaza contrariul. In ce priveste ciorapii, nu consider ca sunt 100% necesari, dar depinde de formalitatea situatiei. Vara prefer sa nu-i port ca sa-mi respire pielea. Pe de alat parte, fara ciorapi pantofii rod mult mai tare 🙂
Regulile de asortare ma lasa rece. Iar auriu cu argintiu, desigur ca se poate: eu intotdeauna am preferat un argintiu mai auriu, si viceversa…:)
Si mie imi place sa port verde cu albastru, e si una din combinatiile mele preferate 🙂 Apropo, in ultima vreme am cam renuntat sa cumpar unele piese pentru ca am observat, inca din magazin, ca se sifoneaza foarte usor. Am vazut asa si haine casual, si rochii frumoase, de seara de vara, cu bumbac in combinatie. Poate ca e ok sa fie asa, e o imagine acceptata? Mi se pare o problema mai ales la fuste. Am unele care nu se sifoneaza aproape deloc, dar probabil ca proportia de material sintetic e mai mare…
Iti doresc o zi frumoasa! 😛
buna IrinA,
Pot asorta o rochie verde ( jad cred, nu stiu inca difernta intre cel jad si smarald:) cu un cardigan mov inchis, estompat ?
@Ana:, pana una alta iti raspund eu 🙂
DA!
vezi tu, nu ma pricep sa explic de ce, pur si simplu le vad impreuna. (cumva imi inspira o pictura renascentista)
tu cum le vezi impreuna, incearca sa nu te gandesti daca e general acceptat sa le asociezi sau nu, fa abstractie si pune-le una langa alta si daca iti place ce vezi inseamna ca merg impreuna.
@Ana: diferenta dintre verde jad si smarald este fundamentala, gandeste-te cum arata respectivele pietre. Jadul este un verde mai deschis, laptos. Smaraldul este de un verde inchis dar intens. Anna are dreptate – verdele cu violetul se potrivesc foarte bine, conteaza mai putin motivele rationale sau tehnice 🙂 Cauta o fotografie cu o floare de iris violet si o sa intelegi: http://www.flowersatyourdoor.com/web/components/com_virtuemart/shop_image/product/Blue_Iris_48cee28d47af1.jpg
multumesc amindurora. mie imi place mult combinatia, dar m-a enervat mama care sustine ca nu e ok 🙂 toate cele bune va doresc